, , , ,

Bakkt från grönt ljus att lansera Bitcoin kontrakt

Utvald bild för artikeln Bakkt får grönt ljus och lanserar Bitcoin kontrakt

Bakkt, företaget som under ett års tid har arbetat med att ta fram och lansera en produkt som skall locka företag och institutioner att investera i Bitcoin, meddelar att de har fått grönt ljus från amerikanska myndigheterna att lansera sina Bitcoin kontrakt.

Bakkt’s VD Kelly Loeffler skriver

Our contracts have already received the green light from the CFTC through the self-certification process and user acceptance testing has begun. With approval by the New York State Department of Financial Services to create Bakkt Trust Company, a qualified custodian, the Bakkt Warehouse will custody bitcoin for physically delivered futures. This offers customers unprecedented regulatory clarity and security alongside a regulated, globally accessible exchange in a market underserved by institutional-grade infrastructure.

Företaget har tidigare meddelat att de skulle påbörja användartester i Juli och går nu ut med att de kommer lansera tjänsten 23 September.

Enligt Bakkt så har marknaden för digitala valutor utvecklats och mognat de senaste åren, med en rad olika produkter och tjänster som gör det väldigt enkelt för privatpersoner (retail) att köpa och sälja Bitcoin och andra kryptovalutor (Coinbase, BitPanda, Binance etc). Men då de flesta av dessa tjänster riktar sig till privatpersoner, så har det inte funnits något bra alternativ för företag och institutioner att enkelt och säkert investera i och förvara Bitcoin.

Det är mot denna marknaden som Bakkt valt att rikta sina tjänster och hoppas kunna underlätta för företag och institutioner att säkert investera i och förvara Bitcoin. Bakkt har identifierat ett antal risker som gör att det tidigare har varit o-attraktivt för företag att investera i Bitcoin.

“Whether concerns relate to a lack of liquidity, market quality and regulation, or issues with reliability, fees, and operational risks, we are addressing these challenges with a transparent offering.”

Bakkt har tidigare gått ut och sagt att alla Bitcoin kontrakt som kommer kunna handlas på deras plattform motsvaras av faktiska Bitcoin, där de själva har sagt att de kommer köpa Bitcoin på öppna marknaden om så behövs.

Detta tror jag absolut kan leda till en stor efterfrågan på Bitcoin och skiljer sig markant mot t ex. CME Bitcoin futures där man bara spekulerar på vilket pris Bitcoin har vid ett givet tillfälle, och därmed inte skapar någon efterfrågan på den underliggande tillgången.

Bakkt kommer även genom dotterbolaget The Bakkt Warehouse att förvara kundens Bitcoin, ett lagringsutrymme som är byggd för att säkert kunna skydda mot både cyber samt fysiska attacker.

Kan detta var förklaringen till Bitcoins Prisökning under 2019?

Marknaden reagerade ljummet på nyheten. Bitcoin som redan hade genomgått en så kallad “correction” handlades runt $9 600 – $9 800 den 15 Augusti innan nyheten blivit offentlig.

Bild föreställande en graf över Bitcoins pris de senaste 7 dagarna

Direkt efter så stack priset upp och nådde över tiotusen dollar gränsen och handlades runt $10 200 – $10 400, som man kan se i grafen nedan. Detta kan låta mycket, men sett i ljuset av tidigare Bitcoin “pumps” så var det inget märkvärdigt.

Flera analytiker var övertygade då handelsvolymen fortfarande är låg och många menade att detta redan var “prisat in”, dvs att många räknade med att Bakkt skulle få grönt ljus förr eller senare och att det därför inte kom som en chock och skapade FOMO (fear of missing out).

Personligen tror jag att en förklaring till Bitcoins stadiga ökning under 2019 är en direkt följd av att Bakkt (och kanske andra aktörer) aktivt har köpt Bitcoin under våren, då de vet att efterfrågan finns och att de räknade med att få grönt ljus inom kort.

Gissningsvis sitter de på ett stort lager Bitcoin redan som de är redo att kunna sälja till sina kunder när deras tjänst öppnas den 23 September.

Är Bakkt positivt för Bitcoin?

Ja, på lång sikt så tycker jag att det är otroligt positivt, detta ger Bitcoin mer legitimitet och publicitet vilket troligen kan locka till ännu fler investerare och användare, vilket kan leda till att Bitcoin blir accepterat av den stora massan.

Kommer Bitcoins pris rusa efter den 23? Ja, kanske. Jag tror åtminstone att priset kommer kunna stiga fram till 23 då Bakkt tjänst lanseras, för att sedan gå ner i pris. Den klassiska “Buy the rumour sell the news” kommer troligen göra sig påmind genom att en försäljning sker dagarna innan 23 September.

Men efter den initiala försäljningen tror jag att Bitcoin pris kommer fortsätta att stiga, inte minst för att den så kallade Bitcoin halveringen förväntas inträffa i mitten på Maj 2020.

Hur mycket efterfrågan och pris action som sedan Bakkt kommer leda till är osäkert, för man kan nog anta att företag och institutioner troligtvis inte köper Bitcoin av Bakkt för marknadspris (gissningsvis viss rabatt baserat på hur mycket man skall köpa för etc) vilket kan leda till att effekten av den ökade efterfrågan som Bakkts tjänster kan medföra kanske inte visas dag 1.

Med det sagt, kommer den dagen som Bakkts lager tar slut och de måste börja köpa Bitcoin direkt från öppna marknaden så kommer man nog absolut se att Bitcoins pris rusar iväg. 

Lämna ett svar