, ,

Bitcoin firar 10 år – Läs allt om Bitcoins historia

Utvald bild för inlägget Bitcoin firar 10 år

Den 31 Oktober 2018 är det 10 år sedan den första versionen av Satoshi Nakamoto numera rapport släpptes – ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic  Cash System” vilket låg som grund för Bitcoin, världens första kryptovaluta. Vi blickar tillbaka på Bitcoins historia och några av de största händelserna som format Bitcoin.

Om du känner dig lite osäker på vad Bitcoin egentligen är så har vi gjort ett inlägg där vi går igenom grunderna. Du kan läsa inlägget här.

Bitcoins Historia

2008 – 2010 – Bitcoins första år

Denna historien börjar den 18 Augusti 2008, då domänen bitcoin.org registrerades och senare samma år, den 31 Oktober så skickades en länk till en rapport singerat Satoshi Nakamoto ut genom en Kryptografi mejllista.  Rapporten beskrev hur ett peer-to-peer nätverk kunde användas för att skapa ”a system for electronic transactions without relying on trust”.

Det första Bitcoin blocket (genesis block) utvanns den 3 Januari 2009 av ingen mindre än Satoshi Nakamoto själv, belöningen för detta var 50 Bitcoin och inbäddat fanns ett meddelande som löd –

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Texten refererar till en artikel i ”The Times” som publicerades 3 Januari 2009. Mystiken kring meddelandet är stort, ingen vet vem / vilka som gömde sig under pseudonymen Satoshi Nakamoto , om det är en enskild person eller en grupp av människor och vad personen (-erna) gör idag. Det man vet är att Satoshi Nakamoto lämnade Bitcoin i slutet av 2010 och har inte hörts av sedan dess.

Meddelandet ovan har tolkats både som en tidsstämpel för Bitcoin nätverkets födelse samt även en markering mot instabiliteten i nuvarande finansiella system.

2009 – Världens första Bitcoin transaktion

En av de första anhängarna till Bitcoin var programmeraren Hal Finney. Finney laddade ner Bitcoin mjukvaran samma dag som den släpptes och fick av Nakamoto 10 Bitcoin i den första Bitcoin transaktionen, som ägde rum 12 Januari 2009.  Andra tidiga anhängare var Wei Dai – skapare av Bitcoin uppföljaren b-money samt Nick Szabo – skapare av en annan Bitcoin uppföljare bit gold.

En av de mest kända Bitcoin transaktionerna skedde den 22 Maj, då en person beställer två pizzor för priset 10 000 Bitcoin, något som i dagens kurs (2018-10-31) skulle vara värt över 600 miljoner kronor.

Bild förreställande Köpa av 2 pizzor för 10 000 Bitcoins
Här är transaktionen där man kan se att 10 000 Bitcoin skickades till en annan Bitcoin adress.

Eftersom alla transaktioner i Bitcoin är publika och sparas ner i ett gigantiskt register, blockkedjan, så kan man hitta intressant information som detta.

Här är en länk om man vill kolla i Bitcoins Blockutforskare

2010 – Första (och hittills enda) stora säkerhetshålet

Bitcoin nätverket idag är otroligt säkert och har inte varit med om många större sårbarheter. Men den 6 Augusti 2010 upptäckes ett stort säkerhetshål i Bitcoin protokoll. Sårbarheten bestod av att transaktionerna inte verifierades tillräckligt innan de skrevs in i Bitcoin Blockkedja, vilket gjorde att användare kunde kringgå Bitcoin ekonomiska restriktioner och skapa obegränsat med Bitcoins.

Den 15 Augusti utnyttjades sårbarheten och över 184 miljoner Bitcoin skapades i en transaktion och skickades till två adresser inom nätverket. Transaktionen upptäcktes inom några timmar och fixades buggen, transaktionerna togs bort från loggen och Bitcoin nätverket tvingande genom en tvingande uppdatering, så kallad ”Hard Fork”.

Men detta är faktiskt den enda större sårbarheten i Bitcoins 10-åriga historia, vilket säger en del om säkerheten och mognaden i Bitcoin systemet.

Priset för en Bitcoin i Mars 2010 var $0.003 och den första börsen (numera nedlagda) börsen var BitcoinMarket

Arvet efter Nakamoto

Det uppskattas att Nakamoto utvann 1 miljon Bitcoins (av total 21 miljoner). I slutet av av 2010 lämnade Nakamoto Bitcoin för gott, spekulationerna om varför är många men troligt är att han insåg nödvändigheten att distansera sig och låta Bitcoin rörelsen leva och utvecklas oberoende av honom. Utvecklingen av Bitcoin stannade dock inte där utan andra programmerare tog över och än idag fortsätter Bitcoin att utvecklas av tusentals programmerare världen över.

2011 och framåt – Tillväxtfasen

Från att i början riktat sig mot en liten skara teknikintresserade och ”cypherpunks” (en anarkistisk internet rörelse) och varit relativt anonymt för den stora massan så kännetecknar nästa del i Bitcoins historia tillväxtfasen, där allmänhet allt mer får upp ögonen för och börjar använda Bitcoin.

Nedan följer ett urval av viktiga händelser som utvecklat och lett fram till dagens Bitcoin

2011

 • Baserat på Bitcoins öppna källkod så skapas en rad nya kryptovalutor – dock är det väldigt få av dessa som lever kvar idag.
 • I Juni så börjar Wikileaks och andra organisationer acceptera donationer i Bitcoins.

Priset för 1 Bitcoin var i början av 2011 ca 1 dollar och mot slutet av året hade priset dubblats till 2 dollar.


2012

 • The Bitcoin Foundation grundades i September, med målet att accelerera och öka den globala tillväxten av Bitcoin.
 • I Oktober rapporterade betalningsleverantören BitPay att de hade över 1000 handlare som accepterade Bitcoin.

I December 2012 så var priset för 1 Bitcoin 13 dollar.


2013

Under 2013 så ökade Bitcoins popularitet enormt, allt fler börser öppnades och priset på Bitcoin nådde både nya nivåer men upplevde också dramatiska fall.

 • I Februari rapporterade företaget Coinbase att de under en månad sålt Bitcoin för över 1 miljon dollar, priset för en Bitcoin då låg runt 22 dollar.
 • I Mars uppstod en situation där Bitcoins blockkedja temporärt splittrades till två oberoende av varandra blockkedjor, vilket gjorde att Bitcoin utvecklarna tillfälligt stoppade transaktioner på nätverket, vilket ledde till att Bitcoin priset föll drastiskt.
 • Denna störning i Bitcoin nätverket ledde till Mt. Gox (då den största börsen) börsen temporärt stoppade insättningar av Bitcoin, vilket fick kursen att falla med 23% till 37 dollar, men som sedan återhämtade sig till den tidigare nivån runt 48 dollar när nätverksproblemen var lösta.
 • I April upplevde betalningsleverantören BitInstant samt börsen Mt. Gox problem att hantera transaktioner p.g.a. för dålig kapacitet, vilket fick kursen att falla från 266 dollar till 76 dollar, för att sedan återhämta sig till 160 dollar sex timmar senare.
 • I Oktober beslagtog FBI 26 000 Bitcoin från hemsidan Silk Road (online marknadsplats för illegal handel) vid gripandet av ägaren Ross William Ulbricht. Samma månad lanserade två företag, Robocoin och Bitcoiniacs världens första Bitcoin bankomat, vilket gjorde det mycket enklare för allmänheten att köpa och sälja Bitcoin ”offline”.

Den 11 April låg Bitcoin kurs på 266 dollar vilket var en lokal topp, för att sedan under året sjunka fram till November, då priset igen tog fart. Den 29 November låg kursen på 1242 dollar vilket blev årets högsta värdering för att sedan sjunka. I december pendlade kursen mellan 1 000 dollar till 600 dollar, men stabiliserades runt 650 – 800 dollar och markerade starten på Bitcoin första riktiga nedåtgående trend, som varade i knappt två år.

Bild förest'ällande Bitcoins prisutveckling under 2013
Här kan man se Bitcoins prisutveckling under 2013. Från att i April ha legat runt 135 dollar så blev årets högsta kurs 1 127 dollar


2014

Under 2014 skedde den ökända Mt. Gox hackningen, då en av de största Bitcoin börserna blir hackade och en ansenlig mängd Bitcoins stjäls. Men 2014 är också året då fler och fler företag börjar acceptera Bitcoin som betalningsmedel.

 • I början av Februari så stängde Mt. Gox börsen möjligheten för användare att ta ut Bitcoin och skyllde på tekniska problem. I slutet av månaden stod det klart att företaget ansökte om konkurs och rapporter om att Mt. Gox hade blivit hackade samt att 744 000 st Bitcoin hade blivit stulna började figurera. Börsen popularitet hade dock redan börjat sina, då användare under flera månader haft problem att ta ut sina Bitcoins.
 • Allt fler stora företag börjar acceptera Bitcoin som betalningsmedel.

I Januari så nådde kursen 1000 dollar, men med anledning av Mt. Gox konkurs så sjönk kursen till 500 dollar pendlade runt den nivån där resterande del av året samt 2015.

Bild föreställande Bitcoins prisutveckling under 2014
Här kan man se Bitcoins prisutveckling från slutet av 2013 samt under 2014. Bitcoin första ”bear market” har börjat och i början av året handlas Bitcoin för runt 700 dollar men mot slutet av året så ligger priset runt 250 dollar.


2015

Under 2015 så samlar handelsbörsen Coinbase samlar in enorma pengar (för ett Bitcoin företag) via en finansieringsrunda. Antalet handlare som accepterar Bitcoin ökar och når nya nivåer.

 • I Januari så samlade Coinbase in 75 miljoner dollar via en finaniseringsrunda, vilket krossade alla tidigare rekord för ett Bitcoin företag.
 • I samma månad, knappt ett år efter Mt. Gox kollapsen annonserade det brittiska företaget Bitstamp att deras Bitcoin börs skulle stängas ner under tiden de utredde ett hackning som resulterade i att ca 19 000 Bitcoin (ungefärligt motsvarande 5 miljoner dollar vid tillfället) stals från företagets Bitcoin wallet. Börsen var nedstängd under flera dagar och spekulationer om att kunder hade förlorat sina Bitcoin spreds sig på online forum. Men den 9 Januari öppnade Bitstamp för handel igen och meddelade att inga kunders konton hade blivit drabbade.
 • I Februari så fanns det över 100 000 handlare som accepterade Bitcoin.

Den nedåtgående trenden är ett faktum och under första delen av 2015 sjönk priset till 200 dollar nivån, för att sedan öka och i början av Oktober så nådde Bitcoin årets högsta kurs på 504 dollar.

Bild föreställande Bitcoins prisutveckling under 2015
”Bear market” fortsätter även under 2015 och den nedåtgående trenden är ett faktum. Bitcoins högsta notering under året blev 494 dollar och skedde 4 November


2016

Under 2016 så börjar den nedåtgående trenden att mattas ut och positiva nyheter om Bitcoin figurerar och bringar hopp till marknaden igen.

 • I Mars så erkände Japan att virtuella valutor som Bitcoin har en funktion liknande den som riktiga pengar har.
 • I Juli så publicerades forskare en rapport att från November 2013 så drevs inte Bitcoin handeln av illegala aktiviteter, utan från legitima företag.
 • I Augusti så hackades Bitfinex, en av de större Bitcoin börserna och nästan 120 000 Bitcoin stals (till ett uppskattat värde av ca 60 miljoner dollar).
 • I September så hade antalet Bitcoin bankomater dubblats över de senaste 18 månaderna och uppgick till 771 st globalt.

Under April – Maj börjar priset återhämta sig och i slutet av året så ligger kursen mellan 600 – 780 dollar och den nedåtgående trenden börjar gå mot sitt slut.

Bild föreställande Bitcoins prisutveckling under 2016
Under 2016 börjar trenden vända och Bitcoin stiger stadigt under året. Från att ha legat runt 450 dollar i Januari så landar priset på 960 dollar i slutet av året.


2017

2017 var året då Bitcoin hysterin sköt i popularitet och alla pratade om och ville investera i Bitcoin. Många nyheter släpptes under året men en av de som ansetts haft störst effekt på Bitcoins pris är en splittring av Bitcoins blockkedja som resulterade i två fristående kryptovalutor skapades, Bitcoin (BTC) samt Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin Cash skapades för att lösa problemet med Bitcoin långsamma transaktioner, men gemenskapen splittrades och delades upp i två läger, som än idag bråkar om vilken som är ”den riktiga Bitcoin”. Den andra stora nyheten som ansetts varit en del i prisutvecklingen var att Chicago börsen lanserade Bitcoin terminskontrakt, vilket ledde till att massmedia uppmärksammade Bitcoin på nytt.

 • Antalet handlare som accepterar Bitcoin fortsätter att öka. I Januari rapporterar NHK att antalet japanska online butiker som accepterar Bitcoin hade ökat med 4.6 gånger över det senaste året.
 • Bitcoin får mer juridisk legitimitet och acceptans av myndigheter. I Japan så godkänns ett lagförslag att Bitcoin skall anses som ett legalt betalningsmedel och Ryssland meddelar att det tänker legalisera användningen av kryptovalutor såsom Bitcoin.
 • Handel med Bitcoin på börserna fortsätter att öka explosionsartat.
 • Den första Augusti så splittras Bitcoin blockkedja i en så kallad ”hard fork”, vilket resulterade i två fristående kryptovalutor, Bitcoin (BTC) samt Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin Cash hade en större blockstorlek, vilket i teorin skulle göra att den klarade av att hantera upp mot 8 gånger fler transaktioner än original Bitcoin. Detta delar upp Bitcoin communityn i två läger.
 • Chicago börsen CBOE meddelar att de kommer lansera Bitcoin terminskontrakt under benämningen XBT, vilket får Bitcoin kursen att rusa i slutet av året och nå sin hittills högsta kurs den 17 december, då priset för 1 Bitcoin når 19 783 dollar .

2017 kommer alltid minnas som året då Bitcoin och kryptovalutor nådde en helt otrolig topp. Alla ville ha Bitcoin och den 17 december nådde Bitcoin årets topp på 19 783 dollar, men allt som går upp måste komma ned. Efter att terminskontrakten lanserades 20 December så sjönk priset på Bitcoin drastiskt, på 24 timmar förlorar Bitcoin 1/4 av sitt pris och sjönk till under 14 000 dollar .

Många köpte toppen och såg värdet av sin investering sjunka, många såg likheter med 2014 – 2016 prisutveckling och Bitcoin andra stora nedåtgående trend hade precis startat och den skulle visa sig hålla i sig längre än vad de flesta trodde.

Bild föreställande Bitcoins prisutveckling 2017
2017 är året då Bitcoins pris nådde helt osannolika höjder. Från att ha handlats för ca 900 dollar i början av året nådde Bitcoin sin topp på över 19 000 dollar i slutet av året.


2018

2018 är året då många ny användare börjar investera i Bitcoin och kryptovalutor i hopp om att göra snabba pengar. Intresset för Kryptovalutor är fortfarande stort under det första halvåret av 2018, men Bitcoin pris har sjunkit drastiskt sedan föregående topp och pendlar mellan 6 000 – 10 000 dollar. Men den som tror att 2018 är året då Bitcoin och kryptovalutor dog misstar sig, otroligt mycket positiva nyheter har släppts under året.

Många stora företag och institutioner intresserar sig för och blir involverade i tekniken bakom, Blockchain, och en mängd startups skapas som utvecklar sina egna Blockkedjor och kryptovalutor.

Bild föreställande Bitcoins prisutveckling under 2018
Under 2018 så börjar ytterligare en ny bear market i Bitcoins historia. Från att ha handlats runt 15 000 dollar i början av året så landade priset runt 3 800 dollar i slutet av året.

Bitcoins framtid?

Vi på Cryptoaddicts.se kommer ägna resterande delen av året på att hitta de senaste nyheterna och skildra allt som händer i kryptovalutornas och blockkedjornas värld. Om 2017 var spekulationernas år, så är 2018 året då många av projekten blir till verklighet och grundarbetet läggs och tekniken utvecklas.

Personligen tror jag att när allt fler Blockchain projekt blir färdiga så kommer deras värderingar inte enbart bestå i spekulation, utan baserat på faktisk användning. De projekten som lyckas med att nå ut till den breda massan och får en bred användarbas kommer gå segrande ur blockkedjornas kamp.

Som ett slutord skulle jag vilja passa på att gratulera födelsedagsbarnet Bitcoin, jag är övertygad att om 10 år till så kommer du fortfarande vara kungen inom digitala valutor, även om du kommer möta tuff motstånd.

Och ett litet tips till alla som kanske redan har eller planerar att köpa Bitcoin, lär av dess historia, när alla är lyriska och vill köpa Bitcoin så kan det vara ett bra läge att sälja 🙂

Tack för att du tagit dig tiden att läsa detta inlägget, det vore otroligt uppskattat om du skulle vilja lämna en kommentar!

Om du är intresserad av att köpa Bitcoin så rekommenderar jag Coinbase alla dagar i veckan. Vill du stödja Cryptoaddicts.se så får du gärna använda vår länk, då får både vi och du 10$ vid ett första köpa av Bitcoin.

Om du letar efter marknadens bästa och säkraste USB plånbok att förvara Bitcoin och andra kryptovalutor så rekommenderar vi Ledger Nano S

Detta inlägget publicerades på www.Cryptoaddicts.se – Du får gärna länka till, dela i sociala medier eller referera till inlägget, men inte kopiera inlägget och publicera utan vår tillåtelse.

Källahttps://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bitcoin

Satoshi Nakamotos Bitcoin Whitepaperhttps://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Lämna ett svar