, ,

Facebooks kryptovaluta kan släppas redan under 2019

Utvald bild för inlägget Facebooks Kryptovaluta ryktas släppa under 2019

Vi har tidigare skrivit om att Facebook ryktas utveckla sin egna kryptovaluta för appen Whats App. Även om företaget inte gått ut offentligt och sagt något än, så har anonyma källor från Facebook trätt fram och berättat om företagets planer.

Dessa berättelser i kombination med att Facebooks nya Blockchain avdelning intensiva jakt på Blockchain kompetens kan ge en hint om att något är på gång.

Nu skriver New York Times i en artikel att Facebooks redan är i samtal med olika krypto handelsplatser om att kunna sälja sin kryptovaluta direkt till slutkunder samt att den kan släppas redan under första halvan av 2019.

Facebooks kryptovaluta för Instagram och Messenger

När ryktet först figurerade i December 2018 så var det för appen WhatsApp som kryptovalutan utvecklades till. Men enligt New York Times artikel så verkar det som att Facebook planerar att integrera kryptovalutan i två till av sina största appar, Instagram och Messenger.

Om detta ryktet stämmer så skulle det innebära att kryptovalutan potentiellt skulle kunna exponeras för de ca 2.7 miljarder användare som använder någon av de tre apparna (WhatsApp, Instagram samt Messenger).

Centraliserad eller Decentraliserad?

En annan mycket intressant fråga i det hela är hur mycket kontroll Facebook kommer vilja ha över sin kryptovaluta. Bitcoin och de flesta andra Kryptovalutor såsom Ethereum, Litecoin m.m lever på att vara decentraliserade och o-föränderliga (immutable), dvs att ingen central aktör / organisation står bakom eller kan manipulera den. Har en transaktion registrerats i blockkedjan så finns den kvar där för alltid.

Facebook å andra sidan har fått mycket kritik för att vara just centraliserad och anklagats för att sälja användaruppgifter till företag, så frågan är hur mycket publik blockkedjan för deras kryptovaluta kommer vara eller om den kommer kontrolleras helt av Facebook.

Slutord

Facebook har som sagt inte kommenterat ryktena eller gjort något offentligt uttalande än, så man får ta det för vad det är; rykten tills dess att Facebook själva går ut och bekräftar.

Oavsett vad så är det otroligt spännande och ger legitimitet åt både Blockkedjan och Kryptovalutor, att det inte bara är något för nördar eller kriminella utan faktiskt kan bidra med riktigt företagsnytta, något som de flesta som brinner för krypto redan vet om.

Inläggsbild från – Freepik.com

Lämna ett svar