Utvald bild för guiden till att installera Ledger Nano S

Enkel guide till Ledger Nano S - wallet för Bitcoin m.m

I detta inlägget kommer vi med en enkel steg för steg guide beskriva hur man snabbt  kan installera en Ledger Nano S för att säkert förvara kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum, Ripple m.m.

Introduktion

För att kunna förvara kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum, Ripple m.m så behövs en virtuell plånbok.

Det finns olika virtuella plånböcker, allt ifrån rent digitala som bara finns på ens dator / molnet eller som en hybrid, där själva plånboken ligger på en usb sticka men där man ändå kan förvara sina digitala mynt. Ledger Nano S är en USB / Hårdvaruplånbok, som stödjer Bitcoin, Ethereum samt en rad andra Alt-coins.

Om Ledger Nano S

Tidigare har det varit både krångligt och omständligt att förvara sina Kryptovalutor, speciellt om man haft flera. För att lösa detta problemet och göra det så enkelt som möjligt att hantera flera olika valutor så finns Ledger Nano S.

Tillverkarens beskrivning av produkten –

Ledger Nano S is a Bitcoin, Ethereum and Altcoins hardware wallet, based on robust safety features for storing cryptographic assets and securing digital payments. It connects to any computer (USB) and embeds a secure OLED display to double-check and confirm each transaction with a single tap on its side buttons.

I detta inlägget kommer jag beskriva hur man installerar en Ledger Nano S. 

Guiden är riktad till personer nya inom kryptovalutor.

Innan du startar

Vad behövs för att följa guiden?

Tidsåtgång

Uppskattad tid för att följa guiden och installera en Ledger Nano S är ca 20-60 minuter och förutsätter grundläggande datorvana. Guiden är gjord på en Mac dator, men stegen i guiden är i princip samma även för en Windows dator.

Nybörjarguide för installation av Ledger Nano S

Installationen av Ledger Nano S är förvånansvärt enkel, vilket är ett stort steg framåt för hela kryptovaluta branschen. I förpackningen finns inga tryckta manualer, utan alla manualer m.m finns på deras hemsida, https://www.ledgerwallet.com/start/ledger-nano-s

Översikt

  1. Koppla in Ledger Nano S i din dator.
  2. Välj PIN-kod
  3. Skriv ned återställningsord

Grattis, nu har du installerat din Ledger Nano S och kan börja ladda hem appar för att förvara Kryptovalutor såsom Bitcoin m.m.
Om du hellre vill följa en steg för steg guide med bilder, fortsätt läsa guiden nedan.

Steg för steg guide

I denna steg för steg guiden så kommer vi med bilder och text tydligt gå igenom alla steg som behövs för att installera en Ledger Nano S.

Steg 1 – Koppla in

Koppla in Ledger Nano S i din dator med den medföljande USB sladden, den funkar både för Windows, Mac och Linus. När detta är gjort så sätts enheten igång och texten ”Press both buttons to continue” visas på enhetens skärm. Ledger Nano S har två knappar på dess ovansida, som används för att bläddra uppåt respektive nedåt i menyerna och genom att trycka ned bägge samtidigt så bekräftar man sitt val. Tryck ned bägge knapparna nu.

Bild på Ledger Nano S första steget
Bild 1 – Efter att ha kopplat in Ledger Nano S i datorn så trycker man på båda knapparna för att gå vidare. Klicka på bilden för att göra den större.

Steg 2 – Välj PIN-kod

När detta är gjort så visas texten ”Configure as new device” på skärmen och för att gå vidare med installationen så trycker du in den högra knappen för att fortsätta till valet av PIN-kod. En Pinkod används för att låsa upp enheten och består av fyra siffror.

Bild för Ledger Nano S - Konfigurera din enhet
Bild 2 – För att börja konfigurera din enhet, tryck ned den högra knappen. Klicka på bilden för att göra den större.

Nästa steg blir därför att välja en PIN-kod, detta görs med hjälp av knapparna på enheten. Du väljer en siffra åt gången (och bläddrar upp och ned med höger respektive vänster knappen) och för att bekräfta sitt val och gå vidare till nästa siffra så trycker du in bägge knapparna igen.

Bild för Ledger Nano S - Ange en ny PIN kod
Bild 3- När du anger din PIN-kod, glöm inte att skriva ned varje siffra. Klicka på bilden för att göra den större.

När fyra siffror har valts så trycker du in båda knapparna igen och kommer då vidare till nästa steg, där du bekräftar PIN-koden. Detta görs på samma sätt som tidigare, och så länge du minns eller har skrivit ned koden så skall det inte vara några problem.

Bild för Ledger Nano S - Bekräfta PIN kod
Bild 4- När du angett 4 siffror som dina nya PIN-kod tryck ned bägge knapparna samtidigt. Klicka på bilden för att göra den större.

Tänk på när du väljer PIN-kod att skriva ned varje siffran innan du går vidare till nästa, siffran du valt kommer nämligen att döljas så man inte kan se vad man har angett för tidigare siffror.

Steg 3 – Skriva ned enhetens återställnings-ord

Efter att du har bekräftat din PIN-kod så kommer du till det sista steget i installationen, att skriva ned enhetens återställnings-ord. Detta är ett sätt för att enkelt kunna återställa en Ledger Nano S enhet, te.x. om man angett fel PIN-kod 3 gånger, ifall den går sönder etc. Förhoppningen är ju att man aldrig skall behöva använda återställningsrutinen, men ifall olyckan ändå skulle vara framme är det en trygghet att veta att återställningen är enkel.

På enhetens skärm så kommer det nu visas 24 ord (ett ord åt gången) som man bläddrar igenom med hjälp av knapparna. Varje ord har en placering och det är väldigt viktigt att både ordet och dess placering skrivs ned på det medföljande återställnings pappret.

Bild för Ledger Nano S - Skriv ned återställningsord
Bild 5 – Skriv ned alla 24 ord och dess placering som syns på skärmen, bläddra mellan orden med hjälp av knapparna. Klicka på bilden för att göra den större.

Det går utmärkt att bläddra mellan orden, så råkar man gå förbi ett ord så är det bara att använda bakåt (vänster) knappen för att se det igen. I förpackningen så ingick en lapp där man kan skriva ned alla 24 ord, något jag rekommenderar att man gör. Vill man också ha högre säkerhet så kan kopiera denna lappen och lägga på något annat ställe, ifall den första lappen skulle råka försvinna.

För att gå vidare så behöver man bläddra till det sista ordet och sedan trycka in bägge knapparna. Som ett sista steg så kommer man behöva bekräfta två av orden. Placeringen väljs ut slumpvis och då behöver man med hjälp av knapparna bläddra fram till rätt ord för den placeringen.

I mitt fall så började det på order nummer två, vilket gjorde mig fundersam ifall jag hade råkat missa ord nummer ett. Men det hade jag inte, för nästa placering jag behövde bekräfta var femte ordet.

Tryck ner på båda knapparna för att bekräfta och vänta en kort stund medan det sista i installationen slutförs.

Grattis nu har du installerat en Ledger Nano S

Nu har du installerat en Ledger Nano S och är redo att börja förvara dina kryptovalutor säkert.

För att administrera sina kryptovalutor så har tillverkaren släppt ett program som heter Ledger Live, och vi har gjort en enkel guide för hur man kommer igång med det här.

Vart man kan köpa Ledger Nano S

Jag köpte min Ledger Nano S direkt från tillverkarens hemsida, där den var billigast.

Det går också att köpa via andra hemsidor, te.x. Amazon eller Ebay, men det finns en risk med detta då man inte kan vara säker på att enheterna inte är manipulerade. Vill man sova tryggt om natten så är tipset att beställa från tillverkarens hemsida.

Hoppas ni får lika stor nytta av den som jag har fått, skulle ni ha några frågor så skriv gärna en kommentar, men bästa stället att vända sig till är företagets supportsida, där det finns mycket guider och frågor & svar.

Relaterat

Om Kryptovalutor

Tumnagel ikon för Kryptovalutor

Vad är en kryptovaluta?

Lär dig allt om Kryptovalutor.

Tumnagel bild för hur man köper och säljer Kryptovalutor

Köpa och Sälj

Lär dig hur man enkelt och säkert köper och säljer Kryptovalutor.

Tumnagelbild för hur man förvarar kryptovalutor

Förvaring

Lär dig hur man enkelt och säkert förvarar Kryptovalutor.

Bitcoin-BTC-icon

Bitcoin (BTC)

Läs mer om kryptovalutan Bitcoin här.

Ethereum-ETH-icon

Ethereum (ETH)

Läs mer om kryptovalutan Ethereum här.

Tron-TRX-icon

Tron (TRX)

Läs mer om kryptovalutan Tron här.

Ripple-XRP-icon

XRP (Ripple)

Läs mer om kryptovalutan XRP (tidigare Ripple) här.

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Bitcoin

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Bitcoin

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Ethereum

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Ethereum

Utvald bild för inlägget Nybörjarguide till att köpa kryptovalutan Tron (TRX))

Köpa Tron

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Tron

Ikon för att köpa XRP Ripple

Köpa XRP (Ripple)

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan XRP (tidigare Riiple