Utvald bild Nybörjarguide Sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar

Sälja Bitcoin (BTC) mot pengar? Läs vår enkla steg för steg guide här

Har du kanske förvärvat Bitcoin, sett dem stiga i värde och redo för att sälja Bitcoin mot riktiga pengar? Då har du kommit rätt, vi tycker att det skall vara så enkelt som möjligt, därför har vi gjort en enkel guide för att sälja Bitcoin. I detta inlägget kommer vi med en enkel steg för steg guide beskriva hur man enkelt kan sälja sina Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar (Euro).

Introduktion

I denna guiden kommer vi använda handelsplattformen Coinbase för att sälja Bitcoin. Nedan följer lite information om handelsplattformen, vill man hoppa ner direkt till guiden kan man klicka här.

Coinbase

Bild föreställande Coinbase - Köp och sälj kryptovalutor.
Coinbase – Köp och sälj Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor till låga avgifter.

Coinbase anses vara en av de äldsta, ledande och en mycket säker handelsplattformen inom området. Företaget är amerikanskt baserat i San Francisco och tillhandahåller en webbplats för att köpa / sälja digitala valutor samt förvarning av dessa.

När man skapar ett konto på Coinbase så får man automatiskt digitala plånböcker för alla valutor som man kan köpa/sälja på deras plattform, vilket gör att man kan komma igång snabbt och smärtfritt utan att behöva krångla med sätta upp externa digitala plånböcker etc.

Vill man senare ha en USB plånbok istället så rekommenderar vi Ledger Nano S. Det är mycket enkelt att sätta upp och föra över Bitcoin från Coinbase till en Ledger Nano S, läs vår guide till produkten här.

Tips & råd för att välja handelsplattform för kryptovalutor

Det finns andra plattformar för att sälja Bitcoin på än Coinbase. Anledningen till att vi skriver om den på Cryptobit.se är för att vi själva använder den och tycker det är en väldigt bra plattform.

Dock är det viktigt att vara på sin vakt i valet av plattform. En grundregel är att alltid Googla på företaget och se vad andra skriver om dem, ganska snabbt kan man få en uppfattning om företaget är seriöst eller inte. Hittar man inget om företaget på Google så kan detta indikera att tjänsten är relativt ny, och behöver inte betyda att det är något skumt. 

Checklista vid val av handelsplattform

 • Googla företaget, finns de inte på Google eller har många dåliga omdömen så är detta en varningssignal.
 • Undersök deras hemsida och bedöm ifall de verkar seriösa. Vad behövs för uppgifter att skapa konto, är det rimlig säkerhetsnivå om det bara behövs en E-post?
 • Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det. Företag som garanterar avkastning på insatt kapital kan kastas direkt i papperskorgen, det finns inga garantier på kryptomarknaden.

Innan du startar

 • Är du osäker på vad Bitcoin är? Läs om kryptovalutan här.
 • Att du är medveten om riskerna med handel av Kryptovaluta, att delar eller hela det insatta kapitalet kan försvinna.
 • Att du inte kommer hålla Cryptobit.se eller personerna bakom ansvariga för någon typ av skada eller påstådd skada till följd av att följa guiden/felaktigheter i guiden nedan.

Investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora.

Vad behövs för att följa guiden?

 • Dator(Windows/Mac/Linux) med internetuppkoppling.
 • Körkort / Pass som behöver fotas och skickas in till Coinbase för att verifiera kontot.

Tidsåtgång

Uppskattad tid för att följa guiden och sälja Bitcoin är ca 30-60 minuter. Det som kan ta lite tid är överföringen till ditt bankkonto från Coinbase.

Sälja Bitcoin (BTC) mot Euro på Coinbase

Översikt

 1. Skapa ett konto på Coinbase
 2. Skicka dina Bitcoin till din Bitcoin Wallet på Coinbase
 3. Navigera till sälj tabben och sälja dina Bitcoins på Coinbase, pengarna hamnar då på ditt eurokonto
 4. Lägg till ditt bankkonto och för över pengarna.

Grattis, nu har du sålt Bitcoin!
Om du hellre vill följa en steg för steg guide med bilder, fortsätt läsa guiden nedan.

Steg för steg guide

I denna steg för steg guiden så kommer vi med bilder och text gå igenom alla steg som behövs för att köpa Bitcoin (BTC) med ett Visa / Mastercard.

Steg 1 – Registrera konto på Coinbase

Det första steget för att kunna sälja Bitcoin är att registrera ett konto hos Coinbase. Länken kommer öppnas i ett nytt webbläsarfönster så du kan fortsätta att ha kvar guiden i detta fönstret.

Genom att klicka på inbjudningslänken så kan man få 10 $ extra i Bitcoin samtidigt som man hjälper oss att fortsätta göra enkla guider. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Efter att du har registrerat ditt konto så behöver din identitet verifieras. Anledningen till detta är för att motverka bedrägerier, och detta kan göras genom att fota ditt Körkort eller Pass med antingen mobilen eller webbkameran. Det är enkelt att göra och tydliga instruktioner hur man går tillväga kommer visas på skärmen.

När detta är gjort så behöver din identitet verifieras av Coinbase. För mig gick det på ca 10 minuter och mitt tips är att ta en så bra bild som möjligt för att underlätta verifikationen. När ditt konto är godkänt så kommer du få ett mejl och då kan du logga in och fortsätta med guiden.

Steg 2 – Skicka dina Bitcoin till Coinbase

När du har ett konto på Coinbase så kan du skicka dina Bitcoin till din Coinbase Bitcoin Wallet. För att hitta din “Bitcoin Wallet” adress så klicka på “Accounts” (1) för att visa alla dina plånböcker på Coinbase.

Bild 1 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 1 – Genom att klicka på “Accounts” så kommer man till alla sina virtuella plånböcker. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Nästa steg är att leta upp din BTC Wallet och klicka på “Receive” (1).

Bild 2 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 2 – För att kunna sälja Bitcoin så måste man första skicka dem till sitt Coinbase konto(eller köpa med hjälp av ett Visa/Mastercard). Klicka på bilden för att göra den större.

 

Du kommer då få upp ett meddelande som informerar om att bara skicka Bitcoin till plånboken. Klicka på “Show Address

Bild 3 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 3 – En vänlig uppmaning om att bara skicka Bitcoin till denna adressen. Skickar man en annan virtuell valuta så riskerar den att försvinna. Klicka på bilden för att göra den större.

 

När du ser din “Bitcoin wallet” adress så kopierar du denna (1). Det är denna adressen dit du skall skicka dina Bitcoins. Hur man gör detta skiljer sig beroende på vilken plånbok man använder, om du är osäker så Google alltid en extra gång eller kolla på företaget bakom supportsida.

Bild 4 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 4 – Kopiera din adress som visas och skicka sedan Bitcoin från din “Bitcoin Wallet” till Coinbase. Jag har maskerat sista delen i min adress så att du inte skall skicka till mig av misstag. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Steg 3 – Sälja Bitcoins mot Euro

När du har skickat över dina Bitcoin så kan du äntligen sälja dem för riktiga pengar. Börja genom att klicka på “Buy/Sell” (1), och sedan på “Selltabben (2). Välj från vilken Bitcoin plånbok du vill sälja (3).

Har du bara en Bitcoin plånbok på Coinbase så kommer den väljas automatiskt. Välj till vilket konto pengarna skall sättas in (4), i detta fallet vill vi skicka till Euro kontot så att vi sedan kunna för över pengarna till ett bankkonto. Välj sedan för hur mycket Euro du vill sälja Bitcoin (5), systemet kommer automatiskt räkna om vad det motsvarar i Bitcoin, givet aktuell kurs + Coinbase avgifter.

Dubbelkolla så att allting ser rätt, och om det gör det så bekräftar man försäljningen genom att klicka på “Sell Bitcoin Instantly” (6).

Bild 5 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 5 – Innan du klickar på “Sell Bitcoin Instantly” dubbelkolla så att all information är rätt. Försäljningen genomförs dock inte på direkten, utan du kommer komma till en ny sida där du behöver bekräfta försäljningen. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Sista steget är en bekräftelse sida, där du slutgiltigt bekräftar din säljorder. Dubbelkolla så att allting ser rätt ut. Om du är nöjd med priset du får så klicka på “Confirm Sell” (1) för att genomföra försäljningen.

Bild 6 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 6 – Dubbelkolla så att allting ser rätt ut. För att slutgiltigt sälja Bitcoin så klickar du på “Confirm Sell”. Klicka på bilden för att göra den större.

 

När orden är genomförd så klickar du på “View Dashboard” (1) för att komma till din ditt Euro konto, där du kan föra över pengarna till ditt vanliga bankkonto.

Bild 7 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) för riktiga pengar
Bild 7 – Försäljningen av Bitcoin går på direkten, och systemet meddelar när pengarna finns på ditt Euro konto. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Steg 4 – Föra över pengarna till bankkonto

När du är på “Accounts” sidan så klicka på “EUR Wallet” och sedan på “Withdraw” (1).

Bild 8 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar
Bild 8 – För att börja överföringen av pengarna till ens bankkonto konto så klickar man på “Withdraw“. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Har du inget bankkonto kopplat till ditt Coinbase konto så kommer systemet be dig att lägga till det. Det går inte att föra över pengarna till ett Visa/Mastercard, utan man behöver ett bankkonto som kan ta emot Utlandsbetalningar betalningar. Klicka på “Add a Bank Account” (1)

Bild 9 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar
Bild 9 – Har du inte kopplat ett bankkonto till ditt Coinbase konto så kommer du behöva göra detta, fortsätt genom att klicka på “Add a Bank Account”. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Klicka sedan på “Bank Account” (1) för att komma vidare.

Bild 10 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar
Bild 10 – Klicka på “Bank Account“, du kommer nu behöva verifiera ditt konto genom att fylla i kontouppgifter samt överföra en liten summa till Coinbase, som de sedan skickar tillbaka. Klicka på bilden för att göra den större.

 

För att bekräfta att du är rätt ägare till bankkontot så behöver man fylla i lite uppgifter, dessa brukar oftast kunna hittas på ens internetbank. Uppgifterna som behövs är

Banknamn – Namnet på din bank.
IBAN – International Bank Account Number – Ett konto nummer som gör att du kan ta emot betalningar från utlandet. Detta hittar man oftast genom att logga in på sin Internetbank.
BIC –  Business Identifier Code – BIC är en internationell kod för att identifiera banken. Detta hittas också om du loggar in på din internetbank

Tillsammans så används IBAN och BIC för att kunna ta emot internationella överföringar.

Bild 11 i Nybörjarguiden för att sälja Bitcoin (BTC) mot riktiga pengar
Bild 11 – Genom att ange Banknamn, IBAN samt BIC så kan man verifiera att bankkontot tillhör samma person som äger Coinbase kontot. Klicka på bilden för att göra den större.

 

Efter att kontot har lagts till så kommer Coinbase behöva verifiera bankkontot, så att bankkontot tillhör den som Coinbase kontot är skapat på. Därför måste man använda sitt eget bankkonto, man kan inte använda sin partners, kompis etc eftersom Coinbase kommer dubbelkolla så att namnen stämmer överens. Detta kanske kan tyckas vara lite jobbigt, men detta är ett säkerhetsåtgärd. Skulle någon få tillgång till ditt Coinbase konto så kan de inte sälja och överföra pengar till andra konton än de som står på dig.

Nästa steg är att Coinbase kommer be dig att göra en liten insättning på kontot, de kommer skicka tillbaka insättningen efter att de bekräftat så att bankkontot stämmer med Coinbase kontot. All information om vilket referensnummer, vart man skall sätta in pengarna m.m kommer visas på skärmen och det är ganska enkelt att göra en utlandsbetalning.

Beroende på bank så kan utlandsbetalningar vara inaktiverat, då behöver man ringa upp sin bank och be dem öppna ens konto för utlandsbetalningar. Detta beror på lagen om pengatvätt i kraft och banken kommer behöva ställa lite kontrollfrågor. Har man rent mjöl i påsen så är det inget att oroa sig för, dock så behöver man betala skatt vid försäljning av Kryptovaluta, vi kommer avhandla det längre ner i guiden.

Grattis, du har nu sålt Bitcoin (BTC)

Grattis, du har nu sålt Bitcoin för riktiga pengar. Viktigt att tänka på är att man som privatperson behöver deklarera försäljningen, så vi kommer skriva lite mer om det nedan.

Betala skatt på försäljning av Bitcoin

Som svensk medborgare är man skyldig att betala skatt, och detta gäller även vid handel med Kryptovalutor, eller Virtuella valutor, som skatteverket benämner det.
På skatteverkets hemsida går det att läsa “Försäljning av Bitcoin ska kapitalvinstbeskattas enligt bestämmelserna om Andra tillgångar (kapitalplaceringstillgång) eftersom bitcoin inkomstskattemässigt inte kan likställas med en utländsk valuta.

Inom kort kommer vi göra en komplett enkel skatteguide, tills dess så finns mer information att läsa på skatteverkets hemsida.

Relaterat

Om Kryptovalutor

Tumnagel ikon för Kryptovalutor

Vad är en kryptovaluta?

Lär dig allt om Kryptovalutor.

Tumnagel bild för hur man köper och säljer Kryptovalutor

Köpa och Sälj

Lär dig hur man enkelt och säkert köper och säljer Kryptovalutor.

Tumnagelbild för hur man förvarar kryptovalutor

Förvaring

Lär dig hur man enkelt och säkert förvarar Kryptovalutor.

Kryptonyheter

Nyheter

Läs de senaste Bitcoin nyheterna här

Bitcoin-BTC-icon

Bitcoin (BTC)

Läs mer om kryptovalutan Bitcoin här.

Ethereum-ETH-icon

Ethereum (ETH)

Läs mer om kryptovalutan Ethereum här.

Tron-TRX-icon

Tron (TRX)

Läs mer om kryptovalutan Tron här.

Ripple-XRP-icon

XRP (Ripple)

Läs mer om kryptovalutan XRP (tidigare Ripple) här.

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Bitcoin

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Bitcoin

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Ethereum

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Ethereum

Utvald bild för inlägget Nybörjarguide till att köpa kryptovalutan Tron (TRX))

Köpa Tron

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Tron

Ikon för att köpa XRP Ripple

Köpa XRP (Ripple)

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan XRP (tidigare Riiple