Kryptovalutor - allt man behöver veta

Inläggsbild för inlägget Kryptovalutor

Inledning

Många känner kanske till ordet kryptovaluta men är inte riktigt säkra på vad exakt det är. Kryptovalutor är en relativt ny form av digitala pengar där den mest kända är Bitcoin. Målet med denna sidan är att samla allt man behöver veta om kryptovalutor.

Vad är en kryptovaluta?

Digitala pengar på blockkedjan

Bitcoin är en typ av kryptovaluta, och räknas som den första som banade väg för en hel bransch. Kortfattat är kryptovalutor är en digital (elektronisk) valuta som använder kryptografiska metoder för att garantera att transaktioner är äkta och inte har manipulerats i efterhand.

Den mest kända av alla kryptovalutor är Bitcoin som också är den äldsta, men det finns betydligt många fler (tusentals) och marknadsvärdet för hela branschen uppgick under den senaste högsäsongen till över 140 miljarder dollar.

De flesta kryptovalutor bygger på Blockchain (blockkedjan) tekniken och anses vara decentraliserade. Men innan vi går in på djupare in på detta så är det intressant att reflektera över vad pengar egentligen är och varför vi upplever att fysiska pengar har ett värde.

Vad är pengar?

Detta kanske kan låta som en ganska dum fråga, de allra flesta vet ju vad pengar är och vad det används till. Men för att förstå varför Bitcoin och andra kryptovalutor uppstod så behöver vi ha en definition på vad pengar är;

”Pengar är i grund och botten ett redovisningssystem, det registrerar vem som äger vad, vem har vad och vem är skyldig vem. Men för att detta systemet skall fungera i verkligheten så behövs någon som står bakom bakom som ansvarig utgivare, någon som kan garantera att pengarna är äkta. I hundratals år har staten tryckt pengar och varit agerat som denna pålitliga aktör. ” – Paul Vigna, Wall Street Journal

Med denna definitionen på plats så kan kortfattat säga att anledningen till att vi vågar litar pengar är värt något beror på att det finns en ansvarig utgivare bakom, där staten har varit denna garant i hundratals år.

Med vad händer om digitala valutor skapas utan att det finns en ansvarig utgivare som garanterar dess äkthet, vågar man lita på dem?

Blockkedjan och den decentraliserade världen

Inläggsbild för BlockchainBlockchain är tekniken bakom Bitcoin och majoriteten av dagens kryptovalutor

Bitcoin är faktiskt just detta, digitala pengar utan att det finns en ansvarig utgivare bakom. Detta är vad man inom kryptovärlden kallar för decentralisering, dvs avsaknad av centralmakt som kontrollerar den.

Tekniken som Bitcoin och de flesta kryptovalutor bygger på kallas för Blockchain, eller Blockkedjan som är den svenska översättningen.

Blockedjan är ett datorprogram som körs på tusentals datorer runt om i hela världen och är ett relativt nytt sätt att förvara och registrera transaktioner utan att behöva ha en ansvarig utgivare bakom som garanterar att en transaktion har skett, utan denna uppgiften hanteras av alla datorer i nätverk av datorer.

Denna tekniken tillåter individer att flytta digitala tillgångar och där varje transaktion registreras i en publikt register, kallat “Ledger”. Blockkedjan skapar en kronologisk kedja av transaktioner uppdelad i olika block, som datumstämplas och kopplas ihop med det föregående blocket.

Att samla alla transaktioner i en kedja gör att det blir mer eller mindre omöjligt att förfalska ett block, för då kommer kedjan att brytas och det nya blocket kommer inte godkännas av de andra datorerna i nätverket.

Det finns en rad olika blockkedjor, Bitcoin har sin egna, Ethereum har sin egna osv. Det finns dock företag som arbetar med att försöka koppla ihop alla blockkedjor så att de kan snacka med varandra, något som är enklare sagt än gjort.

Sammanfattning

Kryptovalutor är alltså digitala pengar som bygger på Blockchain tekniken, dvs att alla transaktioner sparas ner i ett offentligt register, där vem som helst kan se alla överföringar som har skett. Bitcoin är den äldsta och mest kända av alla kryptovalutor, men det finns över tusen andra, där mer kända valutor som Ethereum och Ripple är bland de största.

Bitcoin (BTC)

bitcoin
bitcoin

Bitcoin (BTC)

Price
kr
73.531,03

Bitcoin skapades 2008 av den anonyma personen Satoshi Nakamoto och är den äldsta, mest kända samt den dyraste av alla kryptovalutor.

Läs mer om Bitcoin här

Ethereum (ETH)

ethereum
ethereum

Ethereum (ETH)

Price
kr
1.552,51

Kryptovalutan Ethereum är den nästa största av kryptovalutor och kan liknas vid en typ av superdator, där företag och privatpersoner kan utveckla egna appar och spel som körs på dess blockkedja. Idén till Ethereum föreslogs av utvecklaren Vitalik Buterin redan 2013 och släpptes i augusti 2015.

Läs mer om Ethereum här

XRP

ripple
ripple

XRP (XRP)

Price
kr
2,35

Kryptovalutan XRP är mer känd under det tidigare namnet Ripple och är en öppen publik blockkedja som möjliggör blixtsnabba transaktioner. Ripple Labs  Inc är företaget bakom i Juni 2018 gjordes en ”rebranding” av kryptovalutan från Ripple till XRP.

Läs mer om XRP här

Tron

tron
tron

TRON (TRX)

Price
kr
0,148353

Kryptovalutan Tron skapades av entreprenören Justin Sun och är en direkt utmanare till Ethererum. Förutom möjligheten att köra tappar så erbjuder den en hastighet på 2000 transaktioner / sekund.

Läs mer om Tron här

Topp 10 Kryptovalutor

I tabellen nedan kan man se de tio högst värderade kryptovalutorna. Priserna uppdateras i realtid och visas i svenska kronor. Förutom priset så visas även marknadsvärde, handelsvolymen, antal mynt i cirkulation samt prisförändring (senaste 24 timmarna).

Topp 10 kryptovalutor
#CoinPriceMarketcapVolume (24h)SupplyChange
1
bitcoin
Bitcoin
BTC
kr
73.531,03
kr
1 T
kr
26 B
18 M-5.71%
2
ethereum
Ethereum
ETH
kr
1.552,51
kr
169 B
kr
9 B
109 M-7.81%
3
ripple
XRP
XRP
kr
2,35
kr
101 B
kr
2 B
43 B-2.65%
4
tether
Tether
USDT
kr
9,63
kr
41 B
kr
30 B
4 B0.11%
5
bitcoin-cash
Bitcoin Cash
BCH
kr
2.178,91
kr
39 B
kr
3 B
18 M-6.79%
6
litecoin
Litecoin
LTC
kr
488,54
kr
31 B
kr
3 B
64 M-7.77%
7
eos
EOS
EOS
kr
27,17
kr
26 B
kr
3 B
951 M-8.37%
8
binancecoin
Binance Coin
BNB
kr
161,85
kr
25 B
kr
198 M
153 M-7.08%
9
bitcoin-cash-sv
Bitcoin SV
BSV
kr
966,57
kr
17 B
kr
715 M
18 M-5.14%
10
stellar
Stellar
XLM
kr
0,586245
kr
12 B
kr
199 M
20 B-5.19%
Inläggsbild för köpa och sälja Kryptovalutor

Köpa och sälja Kryptovalutor​

Kryptovalutor kan köpas och säljas på en rad olika börser vilket gör det ganska svårt att veta vilken börs man kan lita på.Det som är viktigt att tänka på är att man håller sig till de största och mest välkända börserna, för att undvika att bli lurad.

Vi kommer nedan presentera de handelsplatser vi använder för att köpa Kryptovalutor, och vi skriver inte om något som vi själva inte använder.

Men vi uppmanar ändå till att göra egen research samt att du är medveten om riskerna då kryptomarknaden är väldigt volatil och öppen dygnet runt.

Handelsplatser vi använder

Annonslänkar

Coinbase är ett amerikanskt företag som grundades 2014 och är den bland de största och mest säkraste börserna idag för att köpa Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC) m.m

Vår recension av Coinbase
Guider till Coinbase

Betalningsmetoder

Visa / Mastercard, Banköverföring

Binance är den största av alla handelsplatser för kryptovalutor. De erbjuder både stora ”majors” såsom Bitcoin, Ethereum, Litecoin men även en rad olika ”Alt Coins”, såsom Ripple, Tron, ICX.

Betalningsmetoder

I dagsläget erbjuder tyvärr Binance bara handel med andra kryptovalutor, inte Visa / Mastercard.

De erbjuder idag handelspar för Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin. Detta innebär att man måste köpa te.x. Bitcoin på Coinbase och sedan skicka detta till sitt Binance konto.

Det kan tyckas vara lite omständigt men det vägs upp av låga avgifter och ett brett utbud av kryptovalutor.

Vår recension av Binance
Guider till Binance

Bild föreställande en krypto plånbok

Förvaring av Kryptovalutor​

Kryptovalutor behöver förvaras i speciella digitala plånböcker, så kallade ”wallets”. Dessa kan man säga finns i tre olika typer, Online, Offline och Hardware.Varje blockkedja har som regel sin egna digitala plånbok vilket gör att man inte kan skicka te.x. Bitcoin till en Ethereum wallet.

De flesta kryptovaluta plånböcker består av en publik adress och en privat nyckel. Den publika adressen används som ett kontonummer, dit användare kan skicka kryptovalutan. Den privata nyckeln används för att autentisera ägaren och för att kunna genomföra transaktioner till andra.

Detta innebär att man aldrig skall ge ut sin privata nyckel till någon, någonsin. Då är risken stor att man förlorar kontrollen även sitt konto.

Läs merFörvaring av Kryptovalutor

USB plånböcker vi rekommenderar

Annonslänkar

Bild föreställande Leder Nano S

Ledger Nano S - Säker USB Wallet

Ledger Nano S är en av de säkraste och enklaste hårdvaruplånböckerna på marknaden. Den stödjer många olika kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum, Ripple, Tron, Bitcoin Cash, Stellar mfl.


Vår recension av Ledger Nano S
Guider till Ledger Nano S

Bild föreställande en Trezor One - en säker plånbok för kryptovalutor.

Trezor One - Säker USB wallet

Trezor One är en direkt konkurrent till Ledger Nano S och den kopplas in i datorns USB port på samma sätt.

Stödjer över 500 kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum, Ripple m.m samt även så kallade ERC20 tokens (Tokens på Ethereums blockkedja) vilket inte Ledger Nano S har stöd för än.