Bitcoin (BTC) - allt du behöver veta

Bitcoin Logo

Introduktion

Bitcoin, detta fenomen som med jämna mellanrum skapar rubriker världen över.

Men vad är egentligen Bitcoin, hur funkar det och varför skall man bry sig? Här har vi samlat allt man behöver veta här.

Bitcoin kurser

Rank

1

Pris (kr)

kr
72.375,82

Pris ($)

$
7.512,58

Prisförändring

-5.54%

Snabbnavigering

Vad är Bitcoin?

Bitcoin (BTC) är en digital valuta. Bitcoin ingår i en grupp av digitala valutor som kallas för Kryptovalutor, där Bitcoin är den största och absolut mest kända.I dess enklaste form är det digitala pengar som är motståndskraftig mot bedrägerier och som inte kan kopieras eller förstöras. Den snabba utvecklingen av datorer och IT har bidragit till att digital information är lätt att kopiera och inte längre unik. Ta ett exempel med en bild. Idag så kan de flesta med någorlunda datoranvändare ganska snabbt kopiera en bild och skapa nya kopior av samma bild.

Detta har givetvis enorma fördelar i vissa sammanhang, och mindre bra fördelar i andra, te.x. när det gäller digitala pengar.

Detta bidrog till att programmerare och och forskare började utforska begreppet – “Vad om data inte kunde kopieras”. Det praktiska användningsområdet för data som inte kan kopieras var ganska naturligt, att det är en bra kandidat för digitala pengar. Det var grunden till att Bitcoin, den första kryptovalutan föddes.

Bitcoin grundades 2008 av en anonym person under pseudonymen ”Satoshi Nakamoto” och bygger på Blockchain (Blockkedja på svenska) tekniken.

Annons – Vill du snabbt få svar på frågan vart köper man Bitcoin så rekommenderar vi Coinbase,  en av de äldsta och säkraste börserna på marknaden.

Blockkedjan

En Blockkedja består av en mängd block, där blocken kopplas ihop så att det bildas en lång kedja av block. Varje Block innehåller information, te.x. vilka transaktioner som har skett mellan vilka adresser m.m.

Sammanfattningsvis kan säga att en blockkedja är ett långt register med vilka överföringar som har skett, med den egenskapen att när väl en transaktion har godkänts av alla i nätverket, så kan den aldrig ändras.

Bitcoin byggdes med detta syftet att genomföra elektroniska överföringar utan att behöva lita på andra parter. Hela nätverket i Bitcoin är med och verifierar så att en påstådd transaktion verkligen har skett, vilket gör det mer eller mindre omöjligt att försöka fuska, då detta skulle upptäckas av de andra datorerna.

Vill du läsa mer i detalj om Bitcoin eller Blockkedjan, så har vi gjort två inlägg där vi enkelt går igenom de grundläggande termerna. Vill du läsa mer om andra Kryptovalutor så har vi samlat det här.

Snabbfakta

SpecifikationVärde
Grundad2008
EnhetBit (eller Sats)
FörkortningBTC
Max antal mynt21 000 000 BTC
Mynt i cirkulation17 433 450 BTC

Länkar

Vanliga frågor

Bitcoin är den första kryptovalutan och skapades år 2008 av en person eller grupp under pseudonymen Satoshi Nakamoto

Load More

Ja! Bitcoin är absolut lagligt i Sverige och de flesta andra delar av världen. Det således helt lagligt att köpa, sälja, investera samt använda Bitcoin. Frågan har troligtvis uppstått då många förknippar det som ett betalningsmedel för illegala aktiviteters i undre världen. Det är faktiskt så att det idag är fler butiker och handlare än någonsin som accepterar Bitcoin och andra kryptovalutor och popularitetens bara ökar.

Load More

Blockchain tekniken som Bitcoin bygger på är mycket säker, Bitcoin utvecklades faktiskt med säkerhet som största fokus. Trots att ingen central organisation står bakom Bitcoin kan man ändå vara helt säker på att överföringar som sker kommer fram till den mottagaren man angivit och att ingen kan manipulera eller förändra datan då den skrivits in i Bitcoins blockkedja.

Eftersom det inte finns någon central organisation bakom så innebär detta att man själv måste ansvara för att hålla sin Bitcoin plånbok säker och inte låter någon annan få tillgång till den. Det finns en rad olika Bitcoin plånböcker idag, men de absolut säkraste är USB-wallet eftersom den privata nyckeln aldrig lämnar enheten.

Annons

Vi rekommenderar USB plånböckerna Ledger Nano S eller Trezor One för att förvara sina Bitcoin och kryptovalutor säkert. De kostar runt tusenlappen vilket är ett kap för den säkerheten de erbjuder, enligt oss.

Load More

I Sverige klassas Bitcoin inte som en lagreglerad valuta som te.x. kronor, dollar utan klassas av Skatteverket som en tillgång för innehavaren, då den kan använda den som ett betalningsmedel, för handel m.m. Men alla länder har sina egna bestämmelser och i Japan så är Bitcoin klassad som en officiell valuta, så det beror på vilket land man avser.

Load More

Hela Bitcoins blockkedja och alla transaktioner som sker är helt offentliga, vilket gör att vem som helst kan gå in och kolla alla överföringar som skett – mellan vilka plånböcker de skedde, hur mycket som överfördes etc.

Så i den bemärkelsen kan man säga att Bitcoin är motsvarigheten till anonymt, däremot finns det inget register över vem som äger vilken Bitcoin plånbok, vilket gör det ganska svårt att koppla en specifik person till en viss plånbok.

Load More

Detta är en vanlig fråga, och den dyker ofta upp efter att Bitcoins pris har rusat i höjden för att senare krascha. Det finns olika uppfattningar men enligt oss på CryptoAddicts är inte Bitcoin en bubbla. Det mesta som stiger väldigt högt i pris under en kort tid brukar falla tillbaka, vare sig det gäller aktier, bostadsmarknaden, kryptovalutor etc.

Spekulationen i kryptovalutor medför stora risker, priser kan väldigt snabbt stiga men även sjunka och kan inte likställas med samma trygghet man kan få i t.ex. låg risk fonder.

Sanningen är att kryptovalutor och Blockchain blir mer och mer populärare och vi tror att inom tio år så kommer blockchain tekniken vara en grundpelare i vårt moderna samhälle.

Load More

Prisutveckling

Bitcoin pris har stigit explosionsartat under åren, från att 2008 ha varit värt några cent så har den stadigt och kontinuerligt stigit i värde.

Nuvarande rekord är knappt 20 000 dollar, vilket är en helt otrolig utveckling under 10 år. Widgeten nedan visar aktuell kurs samt hur Bitcoin pris har utvecklats från att den skapades.

Hur man använder Bitcoin

Bitcoin kan enkelt sammanfattas som digitala pengar fast utan central utgivare, vilket innebär att du kan använda dem för många saker som du använder traditionella pengar till idag.

Köpa och sälja produkter och tjänster

Allt fler företag och handlare börjar acceptera kryptovalutor och Bitcoin, och det finns flera olika betalningsmetoder som gör det enklare än någonsin att betala med Bitcoin. Om du själv säljer produkter eller tjänster så kan man välja att acceptera Bitcoin som betalning.

Överföra pengar mellan användare

I grund och botten är blockkedjan ett sätt att hålla reda på vem som äger vad samt vem som skickat till vem. Detta gör att man kan vara helt säker på att om du skickar Bitcoin till en specifik adress, så kommer de komma fram oftast inom en timme (beroende på hur belastat nätverket är).

I spekulation och investering

Det som Bitcoin kanske är mest känt för är den helt overkliga prisutvecklingen som har skett från 2008 till idag. En Bitcoin kostade några cent 2008, för att nå ett ”all time high” på nästan 20 000 dollar i december 2017.

Som valuta för att köpa andra kryptovalutor

Bitcoin är standard valutan inom kryptovärlden, och de flesta kryptovalutor kan köpas för Bitcoin. Bitcoin är enkelt att köpa med ett Visa / Mastercard, medan andra lite mer okända kryptovalutor ofta inte erbjuder denna möjligheten.
Då behöver man först köpa Bitcoin, skicka dem till den börs man vill använda och sedan köpa andra kryptovalutor.

Inläggsbild för köpa och sälja Kryptovalutor

Köpa och Sälja Bitcoin

Bitcoin kan idag köpas på en rad olika online handelsplatser med te.x. Visa / Mastercard.

Nedan kommer vi lista de handelsplatser vi själva använder och anser vara pålitliga. Vi uppmanar ändå till att göra egen research innan man väljer handelsplattform. Vill man veta mer om de olika handelsplattformer har vi gjort en egen sida här, där vi jämför och betygsätter de vanligaste.

Vi vill upplysa om att kryptovalutor branschen anses vara en högrisk marknad där priser kan både stiga och falla drastiskt. Gör alltid egen research och satsa aldrig mer pengar än vad du har råd att förlora.

Annonslänkar

Vill man enkelt köpa Bitcoin så rekommenderar vi handelsplatsen Coinbase. Det är ett amerikanskt företag som varit med i branschen länge, och anses som den mest säkra och pålitliga av alla kryptobörser.

De stödjer förutom Bitcoin en rad andra kryptovalutor såsom Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) m.m och det går att köpa med ett Visa / Mastercard.

Betalningsmetoder

Visa / Mastercard, Banköverföring

Genom att använda knappen nedan får du 10 dollar extra i Bitcoin vid en första insättning samtidigt som du stödjer CryptoAddicts.se

Förutom Bitcoin så finns det en rad olika kryptovalutor, så kallade ”alt-coins” som man kan köpa för Bitcoin. Det finns många olika börser där man kan hitta dem, vissa mindre säkra än andra.

Den börsen vi på Cryptoaddicts använder mest är Binance, som sett till volymen är den största och även den en av de mest säkra av alla kryptobörser.

De har inte stöd för att man kan betala med ett Visa / Mastercard än, utan man får använda t.ex. Bitcoin eller Ethereum som valuta för att köpa andra kryptovalutor.

Binance erbjuder både en mobilapp samt hemsida för att handla med kryptovalutor. Vill man läsa vår recension av Binance så finns den på vår systersida Cryptobit.se

Bild föreställande en krypto plånbok

Förvara Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor förvaras i speciella plånböcker, så kallade Wallets.

Det finns olika typer av plånböcker – online, offline och usb.
Det säkraste sättet att förvara Bitcoin är på en USB plånbok och nedan kommer vi skriva om två stycken vi själva använder. Vill du läsa mer om hur man förvara kryptovalutor så gar vi gjort en sida om det här.

Använder man våra referenslänk nedan så får Cryptoaddicts.se en liten summa vid varje köp, vilket hjälper oss att fortsätta utveckla hemsidan.

Annonslänkar

Ledger Nano S

Bild föreställande Ledger Nano S - USB plånbok för kryptovalutor

Ledger Nano S är en enkel att använda och mycket säker USB plånbok från företaget Ledger som stödjer Bitcoin, Ethereum och en rad andra kryptovalutor .

Den funkar till både Windows, Mac samt Linux och man kopplar enkelt in den i USB porten och med hjälp av deras program kan man administrera en rad olika kryptovalutor. Vill du läsa mer om Ledger Nano S klicka här.

Trezor One

Trezor One är en enkel att använda och mycket säker USB plånbok från företaget Trezor som stödjer Bitcoin, Ethereum och en rad andra kryptovalutor .

Den funkar till både Windows, Mac samt Linux och man kopplar enkelt in den i USB porten och med hjälp av deras program kan man administrera en rad olika kryptovalutor. Vill du läsa mer om Trezor klicka här.