Ethereum (ETH) - allt du behöver veta

Ethereum Logo

Översikt

Ethereum är en blockchain baserad plattform som låter användarna utveckla och köra egna appar, så kallade Dapps (decentraliserade appar). Kryptovalutan heter Ether och används inom nätverket.

Ether kurs

Rank

2

Pris (kr)

kr
1.550,68

Pris ($)

$
160,96

Pris (btc)

Ƀ 0.02102900

Snabbnavigering

Vad är Ethereum?

Ethereum är namnet på en publik decentraliserad blockchain plattform som bl.a. tillåter användare att skapa och köra egna appar, så kallade Dapps (decentralised applications).

Vill du snabbt få svar på frågan vart köper man Ethereum så rekommenderar vi Coinbase,  en av de äldsta och säkraste börserna på marknaden.

Att plattformen är decentraliserat innebär att ingen enskild organisation eller entitet kontrollerar det, utan alla som ansluter till nätverket är med och driver det. Nätverket kan liknas vid te.x. Apple App-store, då privatpersoner och företag kan utveckla och publicera appar till nätverket men med den stora skillnaden är att det inte finns något centralt företag som äger Ethereum.

Kryptovalutan som Ethereum nätverket använder kallas för Ether (ETH) och den används som valuta inom nätverket för att dels belöna “miners” när de utvinner nya block men den kan också användas i appar, Ico’s (Initial Coin Offering) m.m

Grunden till Ethereum föreslogs redan 2013 av programmeraren Vitalik Buterin, och utvecklingen av Ethereum finansierades genom en online insamling (crowdsale) som ägde rum mellan Juli och Augusti 2014.

Vill du läsa mer om Bitcoin eller Blockkedjan, så har vi gjort två inlägg där vi enkelt går igenom de grundläggande termerna. Vill du läsa mer om andra Kryptovalutor så har vi samlat det här.

Prisutveckling

Ethereum har inte funnits lika länge som Bitcoin, men det började handlas på öppna marknaden i Augusti 2015.

På öppningsdagen den 8 Augusti så låg värdet på 2.83 dollar för 1 Ether, men redan nästa dag hade priset mer än halverats till 1.33 dollar, för att nästföljande dag nå sin lägsta notering på 70 cent den 9 Augusti 2015.

Detta priset höll inte i sig länge och redan den 10 Augusti hade priset för Ethereum börjat klättra igen, för att stabiliseras runt 10 dollar fram till April 2017. Från April och till December 2017 så exploderade priset på Ethereum och nådde upp till 1 500 dollar för 1 Ether, vilket innebar en ökning under 2017 med över 13 000 %. I December 2018 har priset dock gått ner till runt 90 dollar för 1 Ether.

Snabbfakta

LabelData
LogoEthereum ikon
Valuta

Ether

Mynt i cirkulation

104 133 410 ETH

Consensus

Proof of Work (PoW)

Länkar

Vanliga frågor

Ethereum är en blockchain plattform som använder sin egna valuta som heter Ether (kallas ibland för gas). Förutom den grundläggande funktionaliteten som att överföra tillgångar mellan användare (vilket man kan göra med Bitcoin också) så kan man på Ethereum också skapa upp nya kryptovalutor så kallade ”tokens” samt köra appar. Den vanligaste typen är en ERC20 token.

Load More

Hur använder man Ethereum?

Ethereum används som valuta för att driva nätverket (kallas då för Ether eller gas) och har därmed en hel rad olika användningsområden förutom att vara en digital valuta.

Köpa och sälja produkter och tjänster

Allt fler företag och handlare börjar acceptera kryptovalutor och Ethereum, och det finns flera olika betalningsmetoder som gör det enklare än någonsin att betala med Ethereum. Om du själv säljer produkter eller tjänster så kan man välja att acceptera Ethereum som betalning.

Överföra pengar mellan användare

I grund och botten är blockkedjan ett sätt att hålla reda på vem som äger vad samt vem som skickat till vem. Detta gör att man kan vara helt säker på att om du skickar Ethereum till en specifik adress, så kommer de komma fram oftast inom en timme (beroende på hur belastat nätverket är).

In game purchases och försäljning

Ether används ofta som valuta för att köpa saker i appar och spel inom Ethereums nätverk. Crypto Kitties var ett populärt spel på Ethereums blockkedja, där användare kunde köpa och uppfostra digitala katter, som sedan kunde säljas till andra spelare. In game purchases är mycket vanligt inom Ethereums nätverk vilket gör att valutan får många olika användningsområden än bara spekulation.

I spekulation och investering

Ethereum har haft en otrolig prisutveckling under sin relativt korta livslängd, vilket gör att många köper och investerar i spekulationssyfte. 1 Ether kostade några kronor i Augusti 2015 för att nå ett “all time high” på nästan 15 000 kr i december 2017.

Som valuta för att köpa andra kryptovalutor

Nästan alla börser erbjuder möjligheten att köpa andra kryptovalutor för Ethereum, då det anses vara standard tillsammans med Bitcoin. Ethereum är enkelt att köpa med ett Visa/Mastercard medan andra lite mer okända kryptovalutor oftast inte erbjuder denna möjligheten.
Då får man först köpa Ethereum, skicka dem till den börs man vill använda och sedan köpa andra kryptovalutor.

Inläggsbild för köpa och sälja Kryptovalutor

Köpa och Sälja Ethereum

Ethereum kan idag köpas på en rad olika marknadsplatser med te.x. Visa / Mastercard.

Nedan kommer vi lista de handelsplatser vi själva använder och anser vara pålitliga. Vi uppmanar ändå till att göra egen research innan man väljer handelsplattform. Vill man veta mer om de olika handelsplattformer har vi gjort en egen sida här, där vi jämför och betygsätter de vanligaste.

Vi vill upplysa om att kryptovalutor branschen anses vara en högrisk marknad där priser kan både stiga och falla drastiskt. Gör alltid egen research och satsa aldrig mer pengar än vad du har råd att förlora.

Annons

Vill man enkelt köpa Ethereum så rekommenderar vi börsen Coinbase. Det är ett amerikanskt företag som varit med i branschen länge, och anses som den mest säkra och pålitliga av alla kryptobörser.

De förutom Ethereum så stödjer de en rad andra kryptovalutor såsom Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) m.m och det går att köpa med ett Visa / Mastercard.

Betalningsmetoder

Visa / Mastercard, Banköverföring

Genom att använda knappen nedan får du 10 dollar extra i Bitcoin vid en första insättning samtidigt som du stödjer CryptoAddicts.se

Förutom Ethereum så finns det en rad olika kryptovalutor, så kallade ”alt-coins” som man kan köpa för Ethereum. Det finns många olika börser där man kan hitta dem, vissa mindre säkra än andra.

Den börsen vi på Cryptoaddicts använder mest är Binance, som sett till volymen är den största och även den en av de mest säkra av alla kryptobörser.

De har inte stöd för att man kan betala med ett Visa / Mastercard än, utan man får använda Bitcoin eller Ethereum som valuta för att köpa andra kryptovalutor.

Binance erbjuder både en mobilapp samt hemsida för att handla med kryptovalutor. Vill man läsa vår recension av Binance så finns den på vår systersida Cryptobit.se

Genom att klicka på knappen nedan så använder man på vår referens länk, vilket hjälper oss att fortsätta kunna driva Cryptoaddicts och hålla den ren från störande reklam.

Förvara Ethereum

Ethereum och andra kryptovalutor förvaras i speciella plånböcker, så kallade Wallets.

Det finns olika typer av plånböcker – online, offline och usb.
Det säkraste sättet att förvara Ethereum är på en USB plånbok och nedan kommer vi skriva om två stycken vi själva använder. Vill du läsa mer om hur man förvara kryptovalutor så gar vi gjort en sida om det här.

Använder man våra referenslänk nedan så får Cryptoaddicts.se en liten summa vid varje köp, vilket hjälper oss att fortsätta utveckla hemsidan.

Annonslänkar

Ledger Nano S

Ledger Nano S är en enkel att använda och mycket säker USB plånbok från företaget Ledger som stödjer Bitcoin, Ethereum och en rad andra kryptovalutor .

Den funkar till både Windows, Mac samt Linux och man kopplar enkelt in den i USB porten och med hjälp av deras program kan man administrera en rad olika kryptovalutor. Vill du läsa mer om Ledger Nano S klicka här.

Trezor One

Trezor One är en enkel att använda och mycket säker USB plånbok från företaget Trezor som stödjer Bitcoin, Ethereum och en rad andra kryptovalutor .

Den funkar till både Windows, Mac samt Linux och man kopplar enkelt in den i USB porten och med hjälp av deras program kan man administrera en rad olika kryptovalutor. Vill du läsa mer om Trezor klicka här.