Utvald bild för inlägget Fördjupning i Ethereum

Vad är Ethereum? - En djupdykning

I detta inlägget kommer vi grundligt gå igenom vad Ethereum (ETH) är. Vi kommer blandannat diskutera dess blockkedja och decentraliserade appar, titta på ethereums prisutveckling samt informera om hur man köper och förvarar Ethereum.

Ethereum, vad är det och hur används det?

När man pratar om kryptovalutor så är Bitcoin den vanligaste och kanske enda kryptovalutan för den breda massan, dock finns det över 1000 st olika kryptovalutor och fler utvecklas hela tiden. Den näst största kryptovalutan efter Bitcoin är Ethereum (ETH), som egentligen är mycket mer än en kryptovaluta.

Ethereum är också en plattform för appar, likt te.x. Apples App Store där utvecklare kan publicera och köra appar i en decentraliserad blockkedja. För att driva denna plattformen behövs ett drivmedel, som i detta fallet kallas Ether och det är Ether tokens som är själva kryptovalutan man kan köpa / sälja m.m

Kortfattat kan man säga att Ethereum är själva nätverket / plattformen för att bygga applikationer som kallas ”smarta kontrakt” och  plattformen drivs av en ”gas” som heter Ether, som man både kan köpa / sälja men också utvinna (mina).

Ethereum använder en Proof of Work algoritm för att skapa nya block, men har som mål att gå över till en Proof of Stake.

Ett enormt ekosystem för smarta kontrakt

Ethereum är ett stort decentraliserat nätverk av datorer runt om hela världen som alla hjälps åt att köra olika program, så kallade ”smarta kontrakt”. Ett smart kontrakt kan egentligen liknas vid ett datorprogram/app och har stora likheter med App Store. Men innan jag går in på mer detaljer för nätverket så kan det vara viktigt att förklara vad ett smart kontrakt är och hur det fungerar.

Ett smart kontrakt kan liknas vid en App, det är av naturen sekventiellt, dvs att alla uppgifter måste ske i en viss ordning och nätverket registrerar alla händelser som sker. Om vi använder liknelsen med App Store, så kan man säga att de smarta kontrakten är alla appar som finns i App Store. Men istället för att ladda hem appen till sin telefon och köra den lokalt, så kör man den i Ethereums blockkedja, vilket innebär att alla datorer i nätverket är med och ser till att appen fungerar. Detta gör appen decentraliserad, alla datorer i nätverket ser till att den fungerar, utan att tumma på säkerheten.

Exempel på ett smart kontrakt för en godisautomat

För att göra det lite lättare att förstå vad ett smart kontrakt är, så följer nedan ett exempel på hur ett smart kontrakt för en godisautomat i Ethereum nätverket skulle kunna se ut och fungera.

Steg 1

1a – Man lägger in en peng i godismaskinen
1b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
1c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Steg 2

1a – Man trycker på en knapp som motsvara det man vill ha.
2b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
2c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Steg 3

3a – Godiset kommer ut och så tar man det.
3b – Detta loggas av alla datorer i  nätverket.
3c – Transaktionen som skett registreras i huvudjournalen

Ett företag/individ etc kan utveckla ett smarta kontrakt (tänk app) på Ethereums plattform och för att det smarta kontraktet skall fungera så behöver datorerna i nätverket hjälpas åt och slutföra uppgifterna som definierats i de smarta kontrakten samt logga vad  som skett. För detta så betalar utvecklaren av appen en avgift för alla transaktioner som sker i form av Ether, som fördelas till datorerna i nätverket som en belöning för att de hjälper till att slutföra uppgfiterna det smarta kontraktet och skapa nya block i blockkedjan.

Blockkedjans motsvarighet till App store

Som vi har skrivit tidigare så kan man likna Ethereum nätverket vid App store. Företag / Individer kan utveckla nya applikationer som kan köras i nätverket och som drivs av den egna valutan Ether. Skillnaden mellan Bitcoins nätverk och Ethereums nätverk är att det finns en praktiskt användning för Ether än att bara vara en digital tillgång som skickas mellan användare. Ether kan liknas vid en gas som får hela nätverket att fungera, vilket medför att ju större nätverket blir, desto mer efterfrågad blir gasen vilket gör att priset inte bara är spekulativt utan även drivs av efterfrågan på Ether, som behövs för att driva hela nätverket.

Kortfattat kan man säga att Ethereum nätverket är blockkedjans motsvarighet till App store. Om det däremot blir en lika stor framgångssaga är svårt att sia om, givet är att många företag har hakat på och utvecklar appar för nätverket. Ett av de första spelen, CryptoKitties blev en enorm succé, vilket bådar gott för framtiden.

Bilden nedan visar Topp 10 dAppar på Ethereums blockkedja inom kategorin spel.

Inläggsbild som visar topp 10 spel dappar på Ethereums blockkedja
Bilden visar topp 10 dAppar inom kategorin Spel för Ethereums blockkedja.

Vill man utforska vilka mer dAppar som finns för Ethereum så kan man kika in hemsidan State of the dapps

Förutom att köra appar på Ethereums nätverk så kan man även skapa upp nya valutor, så kallade ERC20 tokens. Idag finns hundratals olika tokens som alla lever på Ethereums blockkedja och på så sätt ökar användningen av hela nätverket.

Ethereum prisutveckling

En Ethereum kostar i skrivande stund (27 december 2017) ungefär 950 dollar, vilket kan jämföras med en Bitcoin som kostar 14 000 dollar. Dock skall det tilläggas att det finns drygt 96 miljoner Ether tokens (jämfört med 17 miljoner Bitcoin mynt), vilket gör att marknaden och den potentiella affärsnyttan är stor och det är inte utan anledning som det är den näst största kryptovalutan. Som man ser i grafen nedan så nätverket/valutan inte funnits särskilt länge (1 September 2015) men sedan början på 2017 så priset har skjutit i höjden, så hur 2018 blir för Ether blir otroligt spännande att följa.

2018 prisutveckling för Ethererum

2018 var ett tufft år för alla kryptovalutor, från att ha nått svindlande höjder i slutet av 2017 så hann verkligheten ikapp och alla kryptovalutor backade från deras  högsta kurs.  Ethererum dök ungefär samtidigt som Bitcoin run t den 20 December 2017 och höll sig runt 500 – 800 dollar under de första månaderna av 2018.

Men då kryptovaluta branschen är väldigt spekulativ och alla kryptovalutor följer Bitcoins kurs så tappade även Ethererum i värde när Bitcoin föll under 2018. I slutet av året så låg priset för 1 Ethereum på ca 120 dollar, vilket är ganska otänkbart när den ett år tidigare hade legat runt 1 400 dollar.

Ethereum utmaningar och framtid

Ethereum lider tyvärr av samma problematik som även Bitcoin lider av och många andra valutor som använder decentraliserade blockkedjetekniken, och det är hastigheten. Den decentraliserade blockkedjetekniken är revolutionerade på många sätt, men den dras dock för tillfället också med en flaskhals och det är transaktions hastigheten. Detta beror på en medveten inbyggd säkerhetsmekanism för att säkerställa så att alla transaktioner i blockkedjan är korrekta och permanenta, då behöver även alla datorer i nätverket / kedjan registrera och enas om vad som har hänt, vilket innebär i praktiken att alla behöver ha en kopia på alla transaktioner som skett och som aktivt sker.

Då det Ethereum baserade spelet CryptoKitties lanserades så uppdagades blockkedjans svaghet i praktiken. Spelet blev otroligt populärt vilket ledde till extremt många transaktioner i Ethereum nätverket och med en hastighet av bara 5 transaktioner/sekund så ledde detta till långa transaktionstider för hela nätverket som växte på hög.

Inläggsbild föreställande det en gång populära spelet CryptoKitties
Det då populära spelet CryptoKitties visade i praktiken hastighetsproblemen som Ethereums blockkedja drogs med.

Flaskhalsen beror på att den inbyggda säkerheten gör hela systemet långsamt, eftersom varje dator måste utföra samma uppgifter. Anledning till att systemet ser ut som det gör är för att eliminera risken att någon / några datorer i nätverket blir hackade eller manipulerade och sprider felaktig transaktionsdata. Eftersom blockkedjan är helt decentraliserat så finns det ingen myndighet eller företag etc som kan säkerställa att alla transaktioner är korrekta. Uppgiften att upptäcka och förhindra felaktiga transaktioner ligger i nätverket som helhet, vilket ger en högre trygghet att genomföra säkra och permanenta transaktioner, te.x. kan man vara säker på att den mottagaren man angivit verkligen är den som mottager det man skickat. Det är svårt att se hur Bitcoin och andra kryptovalutor hade kunnat bli så stora och populärt utan denna säkerhet,  men detta är en utmaning för hela den decentraliserade blockkedjan som de måste lösa.

I Ethereums fall så måste alla datorer i nätverket alltid utföra:

  • Ladda ner och behandla varje transaktion i systemet
  • Verifiera varje transaktion för sig själv.

Kostnaden för detta blir att nätverket som helhet inte kan behandla mer transaktioner än vad en enskild dator kan. I dagsläget kan nätverket hantera 5 transaktioner/sekund, detta bleknar vid jämförelse med Visa som kan hantera 2 000 transaktioner / sekund, eller Shanghai Börsen som kan hantera 18 000 transaktioner/sekund.

Dock finns det ljuspunkter i tunneln för Ethereum, en allians som kallar sig för Enterprise Ethereum Alliance kopplar ihop storföretag såsom  Microsoft, Intel, HP, Mastercard mfl tillsammans med Tech startups, Universitet m.m med målet att lära sig, bygga applikationer på samt vidareutveckla nätverket. Man kan läsa mer om alliansen på dess officiella hemsida

Köpa och förvara Ethereum

Hur får man då tag på Ethereum idag? Det går att utvinna på liknande sätt som man utvinner (minar) Bitcoin, dock så är det i dagsläget inte lika kostnadseffektivt som det en gång var. Ett snabbare sätt är att köpa valutan på en online handelsplats, vi rekommenderar Coinbase. Vi har gjort en enkel guide hur man köper Ethereum (Ether) med sitt Visa/Mastercard, som finns att läsa här.

Relaterat

Om Kryptovalutor

Tumnagel ikon för Kryptovalutor

Vad är en kryptovaluta?

Lär dig allt om Kryptovalutor.

Tumnagel bild för hur man köper och säljer Kryptovalutor

Köpa och Sälj

Lär dig hur man enkelt och säkert köper och säljer Kryptovalutor.

Tumnagelbild för hur man förvarar kryptovalutor

Förvaring

Lär dig hur man enkelt och säkert förvarar Kryptovalutor.

Bild för Ethereum nyheter

Nyheter

Läs de senaste Ethereum nyheterna här

Bitcoin-BTC-icon

Bitcoin (BTC)

Läs mer om kryptovalutan Bitcoin här.

Ethereum-ETH-icon

Ethereum (ETH)

Läs mer om kryptovalutan Ethereum här.

Tron-TRX-icon

Tron (TRX)

Läs mer om kryptovalutan Tron här.

Ripple-XRP-icon

XRP (Ripple)

Läs mer om kryptovalutan XRP (tidigare Ripple) här.

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Bitcoin

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Bitcoin

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Ethereum

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Ethereum

Utvald bild för inlägget Nybörjarguide till att köpa kryptovalutan Tron (TRX))

Köpa Tron

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Tron

Ikon för att köpa XRP Ripple

Köpa XRP (Ripple)

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan XRP (tidigare Riiple