Ripple (XRP)

Ripple-XRP-icon

Introduktion

XRP är en av de största Kryptovalutan och bygger på ett öppet decentraliserat blockchain nätverk, likt Bitcoin och Ethereum. Transaktioner kan genomföras och bekräftas på några sekunder, vilket är betydligt mycket snabbare än både Bitcoin och Ethereum.

Den utvecklades av företaget Ripple Labs inc som också utvecklar sin RippleNetwork, som riktar sig mot organisationer och banker.

Aktuella kurser

Rank

3

Pris (kr)

kr
2,23

Pris (USD)

$
0,231443

Pris (btc)

Ƀ 0.00003200

Snabbnavigering

Historia

Programmeraren Ryan Fugger fick idén till Ripple redan 2004, då han arbetade med en lokal handelsplattform. Tanken var att skapa ett decentraliserat monetärt system som kunde stärka individer och samhällen att skapa egna pengar.

Fugger började senare bygga den första prototypen av detta system, RipplePay.com.
I maj 2011 så började programmeraren Jed McCaleb att utveckla en kryptovaluta där transaktionerna verifierades av medlemmarna i nätverket, vilket var en stor skillnad mot t ex. Bitcoin där utvinnare (“miners”) veriferar transaktionerna. År 2012 Jed McCaleb hyrde programmeraren Chris Larsen och tog kontakt med Ryan Fugger.

Detta ledde till att Fugger överlämnade sitt program och i september 2012 skapade Chris Larsen och Jed McCaleb företaget OpenCoin, och påbörjade utvecklingen av Ripple protokollet (RTXP).

I Juni 2013 Jed McCaleb lämnade företaget och den 26 September 2013 bytte OpenCoin offciellt sitt namn till Ripple Labs Inc.

Fakta

NameData

Valuta

XRP

Mynt i cirkulation

40 794 121 066 XRP

Totalt antal mynt

99 991 738 974 XRP

Prisutveckling

Ripple har haft en närmast magisk prisutveckling från mitten av 2017 till början på 2018.

Kursen för 1 XRP låg på 0.006 $ (dvs knappt en cent) i Juni 2017, för att i Januari 2018 nå helt otroliga 3 dollar och 32 cent. Detta skedde när ”Alt Coin” marknaden var som hetast och efter detta så har priset sjunkit under 2018.

Användningsområde

Överföring av pengar mellan användare

XRP är en snabb kryptovaluta där transaktioner genomförs och bekräftas av nätverket inom 4 sekunder (enligt företagets siffror) vilket gör att den lämpar sig bra för att överföringar utan att riskera att värdet på valutan förändras under transaktionstiden.

Som betalning vid köp av produkter och tjänster

Allt fler företag och handlare börjar acceptera Kryptovalutor och där ökar populariteten att ta emot XRP.

Trading & Spekulation

XRP kan öppet handlas på en rad olika börser och handelsplatser runt om i världen. Kryptovalutor är en mycket riskabel marknad just på grund av att det sker mycket spekulation på kryptovalutors framtida värde samt att den inte är lika reglerad som andra traditionella marknader.

Inläggsbild för köpa och sälja Kryptovalutor

Köpa & Sälja XRP

XRP kan köpas på en rad olika handelsplatser både för Visa / Mastercard samt även för Bitcoin eller andra kryptovalutor.

Nedan kommer vi lista de handelsplatser vi själva använder och anser vara pålitliga. Vi uppmanar ändå till att göra egen research innan man väljer handelsplattform. Vill man veta mer om de olika handelsplattformer har vi gjort en egen sida här, där vi jämför och betygsätter de vanligaste.

Vi vill upplysa om att kryptovalutor branschen anses vara en högrisk marknad där priser kan både stiga och falla drastiskt.

Annonslänkar

Bitpanda

Bitpanda är en säker och enkel handelsplats för att köpa XRP med Visa / Mastercard.

Binance

Binance är den största och säkraste av alla handelsplatser. Dock är den inte lika enkel att använda utan riktar sig till lite mer avancerade användare. Den har tyvärr inte stöd för att betala med Visa / Mastercard, utan man  använder te.x. Bitcoin eller Ethereum för att köpa XRP.

Förvaring av XRP

XRP och andra kryptovalutor förvaras i speciella plånböcker, så kallade Wallets.

XRP kan förvaras både på Bitpanda samt Binance, man får en plånbok när man öppnar konton där. Dock rekommenderar vi att man använder en USB plånbok, som är mycket säkrare.

De två som jag använder är Ledger Nano S samt Trezor One. Vill man läsa mer om skillnaden mellan dem samt hur man söker förvarar kryptovalutor har vi gjort ett inlägg här.

Använder man våra referenslänk nedan så får Cryptoaddicts.se en liten summa vid varje köp, vilket hjälper oss att fortsätta utveckla hemsidan.

Annonslänkar

Ledger Nano S

En enkel att använda och mycket säker USB plånbok från företaget Ledger. Den funkar till både Windows, Mac samt Linux och man kopplar enkelt in den i USB porten och med hjälp av deras program kan man administrera en rad olika kryptovalutor.