Bild föreställande Leder Nano S

Recension av Ledger Nano S - Är den värd att köpa?

I detta inlägget kan du läsa vår recension av Ledger Nano S, en säker USB plånbok/hårdvaruplånbok för att förvara nyckeln till sina kryptovalutor offline. Anledningen till att det är bra att ha nyckeln offline, är för att minska risken för att få sin plånbok hackad, där en hackare kan komma över din nyckel och få tillgång till hela innehållet i din digitala plånbok.

Introduktion

Nedan följer lite information om företaget och produkten, vill du hoppa direkt till vår recension av Ledger Nano S, klicka då här.
Är du osäker på vad Kryptovalutor är, börja gärna med att läsa vår enkla introduktion här.

Ledger Wallet

Ledger Wallet är företaget bakom Ledger Nano S och startade 2014 av 8 experter med bakgrund inom säkerhet, kryptovalutor, entreprenörskap m.m med målet att skapa säkra lösningar för blockkedje applikationer. De är idag över 80 anställda med kontor i Paris, Vierzon och San Francisco.

Om hårdvaruplånböcker

Idén bakom hårdvaruplånböcker är att isolera ens “hemliga nycklar” från ens dator eller smartphone, då dessa löper stor risk för att bli hackade. En privat nyckel i kryptosammanhang är ett hemligt nummer som tillåter att kryptovalutan kan användas. Varje plånbok, oavsett om den förvaras på en dator eller på en USB plånbok har en eller flera hemliga nycklar som sparas. Nycklarna är matematiskt skapade och matchar mot plånboken publika adress(tänk kontonummer), som anges när man skickar kryptovaluta mellan användare.

Med hjälp av en Ledger Nano S så kan man både ta emot, skicka samt kolla sitt konto. Andra personer kan skicka kryptovalutor till dig utan att enheten behöver vara inkopplad i datorn.

Ledger Nano S

Ledger Nano S är en USB/hårdvaruplånbok gjord för Bitcoin, Ethereum samt en rad andra digitala mynt, så kallade “Alt coins” och företaget har satsat mycket på att ta fram och marknadsföra Ledger Nano S som den säkraste hårdvaruplånboken på marknaden. Man kopplar in den till datorn via USB och med hjälp av olika appar som man laddar hem till datorn så kan man enkelt skicka och ta emot kryptobetalningar, utan att riskera att ens privata nycklar läcks/blir hackade.

Funktioner

  • Check ikon Flera valutor – Ledger Nano S stödjer en rad olika valutor, såsom Bitcoin, Litecoin, Ethereum m.m. Och man kan förvara flera valutor på samma enhet.
  • Check ikon Inbyggd skärm för att kolla och godkänna transaktioner.
  • Check ikon Säker – Känslig data exponeras aldrig utanför enheten och den skyddas med en fyra siffrig PIN- kod
  • Check ikon Det går att ta backup och återställa enheten – Med hjälp av 24 återställningsord så är det enkelt att ta backup och återställa enheten på en annan Ledger enhet

Recension

Nedan följer vår recension av Ledger Nano S. Vi kommer bedöma produkten utifrån följande kriterier;

KriteriaBeskrivning

Enkelhet

Hur enkelt är det att komma igång med produkten.

Användbarhet

Har produkten något vettigt syfte, är den användbar.

Säkerhet

Är produkten säker.

Design

Är produkten användarvänlig och tilltalande.

Pris

Har produkten en rimlig prisklass

Enkelhet

Vi tycker att produkten var ganska enkel att komma igång med. Då vi på Cryptoaddicts har vana av både datorer och kryptovalutor så gick uppsättningen ganska snabbt. Men företaget tillhandahåller tydliga instruktioner så att även personer nya till kryptovärlden enkelt skall kunna komma igång. En liten nackdel är att inga tryckta manualer följer med, utan man får med en länk till deras kom igång guide på ett tryckt papper.

Troligtvis gör företaget detta för att säkerställa att informationen alltid är korrekt och uppdaterad. Tryctka instruktioner har en tendens att snabbt kunna bli in aktuella.

När man väl har satt upp sin Ledger Nano S så behöver man också ladda hem appar till sin dator/smartphone(alla apparna finns inte för smartphone än) för de plånböcker man vill förvara. Vill man te.x. förvara Bitcoin så laddar man hem företagets Bitcoin Wallet app osv. Generellt sätt så funkar detta väldigt bra, det går snabbt att ladda hem och koppla Appen mot plånboken med tydliga instruktioner på skärmen.

Användbarhet

Ledger Nano S har ett tydligt användningsområde och man förstår ganska snabbt vilka fördelar som finns med produkten. Då man kopplar in produkten till datorn och behöver ladda hem appar för att att skicka/ta emot kryptovalutan så innebär detta att man både behöver utföra vissa steg på enheten och vissa steg på datorn. Som tur är så gör både appen samt enheten väldigt tydligt vad som förväntas av en, vilket ger en trygghet.

Vissa av apparna är lite mindre tydliga än de andra, framförallt på de lite mindre mynten. Troligtvis uppdaterar företaget dessa apparna inom kort.

Säkerhet

Att en kryptoplånbok måste vara säker är något som man verkligen inte vill/bör tumma på. Ett vanligt problem med plånböcker på nätet/datorn är att det på något sätt är uppkopplade mot internet. Blir ens dator hackad så kommer hackarna få tillgång till plånboken och den hemliga nyckeln, på ett eller annat sätt.

Ledger Nano S löser detta genom att aldrig exponera ut den hemliga nyckeln, och den behöver bara vara inkopplad till datorn när man skall använda den. Företaget bakom går även ut och säger att produkten är så säker så även om man kopplar in den till en dator som är infekterad, så finns det ingen risk att nycklar skall läcka.

För att skicka te.x. Bitcoin så behöver man alltid ange  sin PIN kod för att bekräfta transaktionen, vilket medför att inte obehöriga kan överföra kryptovaluta utan att veta om din PIN-kod. För att ytterligare höja säkerheten så kan man återställa sina konton på en annan enhet, ifall den gå sönder / bli stulen. Då använder man sina 24 återställnings-ord som man skrev ner när man satte upp enheten.

Jag tycker att Ledger Nano S är en mycket säker produkt och använder den för ett långsiktigt förvarande av mina kryptovalutor.

Design

Ledger Nano S kommer i en mycket stilren förpackning, helt klart influerad av Apple. Själva produkten är liten och smidig, med en tydlig LCD skräm. Då produkten kan fällas ihop så blir den inte mycket större än ett USB minne, vilket är smidigt. Apparna som finns är grafisk tilltalande och enkla att använda.

Avgifter

I skrivande stund är priset 94.80 Euro, vilket är lite högre än vad jag köpte den för. Dock så ingår frakten i detta, och beroende på hur mycket man planerar att förvara så kan nog priset anses som relativt lågt. Personligen kan jag tycka att när det kommer till Kryptoplånböcker så är det värt att betala lite extra och inte välja den som är billigast, då det potentiellt skulle kunna visa sig bli en dyr affär senare.

Slutbetyg

Jag tycker att Ledger Nano S  gör det enkelt och säkert att förvara ens kryptovalutor. Jag tycker den är lätt att använda, och ser inte varför man inte skulle använda den. Även om den kan tyckas vara lite dyrare än de gratis plånböckerna som finns på nätet så tror jag att det lönar sig i den långa loppet.

  • Enkelhet
  • Användbarhet
  • Säkerhet
  • Design
  • Avgift
4.3

Sammanfattning

Vår bedömning är att Binance är en mycket säker och seriös handelsplats för att köpa och sälja ett brett utbud av kryptovalutor. Tyvärr stödjer de inte insättningar/Uttag via Visa/Mastercard utan bara kryptovalutor, men förhoppningsvis inför de stöd för Visa/Mastercard i framtiden.

Köpa Ledger Nano S

Jag köpte min Ledger Nano S från Ledger Wallet där den var billigast och fick den hem till dörren på bara 2 dagar.

Relaterat

Om Kryptovalutor

Tumnagel ikon för Kryptovalutor

Vad är en kryptovaluta?

Lär dig allt om Kryptovalutor.

Tumnagel bild för hur man köper och säljer Kryptovalutor

Köpa och Sälj

Lär dig hur man enkelt och säkert köper och säljer Kryptovalutor.

Tumnagelbild för hur man förvarar kryptovalutor

Förvaring

Lär dig hur man enkelt och säkert förvarar Kryptovalutor.

Kryptonyheter

Nyheter

Läs om de senaste nyheterna inom Kryptovaluta & Blockchain

Bitcoin-BTC-icon

Bitcoin (BTC)

Läs mer om kryptovalutan Bitcoin här.

Ethereum-ETH-icon

Ethereum (ETH)

Läs mer om kryptovalutan Ethereum här.

Tron-TRX-icon

Tron (TRX)

Läs mer om kryptovalutan Tron här.

Ripple-XRP-icon

XRP (Ripple)

Läs mer om kryptovalutan XRP (tidigare Ripple) här.

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Bitcoin

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Bitcoin

Tumnagelbild för att köpa Ethereum

Köpa Ethereum

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Ethereum

Utvald bild för inlägget Nybörjarguide till att köpa kryptovalutan Tron (TRX))

Köpa Tron

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan Tron

Ikon för att köpa XRP Ripple

Köpa XRP (Ripple)

Läs vår guide hur man enkelt köper kryptovalutan XRP (tidigare Riiple