Bitcoin – Vad är det?

Utvald bild Bitcoin

Bitcoin – detta mytomspunna ord som med jämna mellanrum dyker upp och som sägs få banker på fall. Men vad är egentligen Bitcoin och är det valutan för framtiden? I detta inlägget försöker vi reda ut vad Bitcoin är, hur det skapades samt hur man kan köpa, sälja samt hur man förvarar det.

I begynnelsen så var det Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto, det mytomspunna smått legendariska namn på den person, eller grupp av personer som skapade Bitcoin. Sanningen är att ingen vet vem han var eller ens om han någonsin funnits. Vissa spekulerar att det är en pseudonym för en person eller en grupp av människor, andra tror att det kan amerikanska försvaret som skapade Bitcoin, den allra första kryptovalutan.

Det man vet med säkerhet att i Bitcoins första block finns det ett meddelande inkodat som lyder;

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Vilket har fått flera att spekulera i att Satoshi läste London tidningen The Times vid Bitcoins födelse, då det första blocket ”minades”. Satoshi Nakamoto skapade alltså Bitcoin och la grunden för den som kallas för ”public distributed ledger”, dvs Blockkedjan, eller Blockchain som den heter på engelska.

Bitcoin – möt den decentraliserade kryptovalutan

Bitcoin (BTC) är en kryptovaluta, vilket är en form av elektroniska pengar, det finns inga fysiska Bitcoin mynt utan alla Bitcoin existerar digitalt. Bitcoin är en decentraliserad programvara, vilket innebär att det finns ingen central bank eller myndighet som ligger bakom den utan alla transaktioner som sker verifieras av de noder som ingår Bitcoins nätverk. En nod är egentligen en dator, vem som helst kan koppla upp sig och bli en nod i Bitcoin nätverk och vara med att verifiera de transaktioner som sker.

Bild föreställande Bitcoin Blockchain
Alla datorer i Bitcoin nätverket hjälps åt att verifiera transaktionerna

Bitcoin var den första kryptovalutan som använde så kallade blockkedjan (Blockchain). En Blockkedja består av en mängd block, där det aktuella blocket är sammankopplat med blocket innan, så det bildas en enorm kedja av block. Ett block innehåller de överföringar som har skett från det senaste skapade blocket. För att skapa ett nytt Bitcoin block så används en process som kallas ”mining”, där datorer över hela världen tävlar om att lösa svåra matematiska problem, så kallade kryptografi.

Dessa matematiska problem är otroligt svåra att hitta en lösning för, men när lösningen väl har hittats så kan den väldigt enkelt testas och bekräftas av de andra datorerna i nätverket. Den datorn som först löser problemet belönas i form av Bitcoin, vilket get ett incitament till noderna att fortsätta att ”mina” och hitta lösningen för nästa block osv.

Kortfattat kan man säga att hela Bitcoin nätverket bygger på att det finns datorer som ”minar”, och således skapar nya block i kedjan som de andra noderna kan bekräfta. När tillräckligt många noder har bekräftat lösningen på det matematiska problemet så når de en konsensus, vilket innebär att blocket skapas och förevigas i blockkedjan för all framtid. Ett block i Bitcoin blockkedjan kan aldrig ändras eller ta bort, därför brukar man tala om att blockkedjan är oföränderlig.

Detta är den korta versionen av Blockchain tekniken, vill du veta mer om den så läs gärna vårt inläggBlockkedjan – Lär dig allt om den genom ett enkelt spel

Praktiskt användning av Bitcoin

En helt logisk fråga att ställa är vad använder man Bitcoin till? – Svaret på den frågan är ganska många saker.

Bitcoin som betalning

Även om kryptovalutor såsom Bitcoin inte har en officiell status som en egen valuta (än) så har den ett marknadsvärde och kan därför användas som betalning eller överföring av tillgångar. Allt fler butiker (både online samt offline) runt om i världen har börjat uppmärksamma och acceptera kryptovalutor som betalningsmetod, så därför kan man faktiskt köpa te.x. elektronik, kläder m.m. Företaget Pundi X som vi har skrivit om tidigare satsar på att göra det lika enkelt att köpa och spendera kryptovalutor i fysiska butiker som det är att köpa kranvatten.

Tyvärr är Bitcoin även känd för betalning på svarta marknaden, och många tror att Bitcoin betalningar är anonyma, vilket faktiskt inte är sant. Alla betalningar som görs med Bitcoin är synliga för alla (vilket är poängen med Bitcoin och blockkedjan), vilket gör att vem som helst kan se vilka transaktioner som har skett mellan olika ”wallets” – plånböcker. Det som däremot är relativt anonymt är ägaren bakom en viss adress, vem som helst kan skapa upp en Bitcoin plånbok och få en egen unik adress, utan att behöva ange någon personlig information.

Detta medför att det finns inget offentligt register över vilka adresser som tillhör vilka personer, vilket kan ge en viss trygghet av anonymitet men

Bitcoin som investering och handelsvara

Något som Bitcoin däremot är känt för är dess roll som en spekulativ tillgång. Kryptovalutamarknaden är väldigt spekulativ och ansedd som en högrisk marknad, det finns många börser där man kan köpa och sälja Bitcoin och handel pågår dygnet runt. När Bitcoin lanserades så kostade en Bitcoin några cent, för att sedan nästan 10 år senare (17-12-20) nå ett styckpris på 19 783 $. En helt otrolig prisutveckling och man kan lugnt säga att Bitcoin har skapat en rad nya miljonärer, dock har priset sedan dess stadigt gått ner och priset i skrivande (18-11-05) stund är 6 470 $ för en Bitcoin.

En händelse som skulle gå till Bitcoin historien utspelade sig 2010, då en person köpte två Pizzor för 10 000 Bitcoin – vilket med dagens kurs skulle vara värt drygt 600 miljoner kronor, snacka om dyra pizzor.

Kryptovalutor och Bitcoin klassas enligt skatteverket som Andra tillgångar (kapitalplaceringstillgång) och försäljning av Bitcoin skall redovisas och skall beskattas om man gjort en vinst. Reglerna kring beskattning är ganska otydliga, men skatteverket har gjort ett arbete med att förenkla deklareringen och vill man veta mer om hur beskattning sker kan man läsa det på skatteverkets hemsida.

Vill man köpa och sälja Bitcoin så rekommenderar vi Coinbase – som är en av de största och mest säkra handelsplatserna för att köpa (och även förvara) Bitcoin och andra kryptovalutor med Visa/Mastercard. Vi på CryptoAddicts.se använder den själva regelbundet och skulle aldrig länka till något vi inte själva använder.

Bitcoin för att köpa andra Kryptovalutor

Bitcoin är den vanligaste valutan för att köpa andra kryptovalutor, så kallade ”alt coins”. De största kryptovalutorna såsom Bitcoin, Ethereum, Litecoin m.m är relativt enkelt att köpa med ett Visa/Mastercard, men så är inte fallet för många alt coins. För de lite mindre/nyare alt coins så är det ofta Bitcoin eller Ethereum som används.

Är man intresserad av att köpa alt coins så är Binance det stället vi rekommenderar, det är den största och en av de säkraste av börserna och används av miljoner personer dagligen. Dock behöver man använda te.x. Bitcoin eller Ethereum för att köpa alt coins.

Vi har gjort en nybörjarvänlig enkel guide på våran systersida Cryptobit om hur man köper alt coins på Binance med Bitcoin. Du kan läsa inlägget här

Förvaring av Bitcoin

För att kunna ta emot eller skicka Bitcoin måste man ha en så kallad ”wallet” – plånbok. En Bitcoin wallet består av en privat nyckel och en publik adress. Den privata nyckeln används för att identifiera dig och få tillgång till din plånbok (kan liknas vid te.x. bank id) och den publika adressen används för att ta emot Bitcoin från andra (kan liknas vid ett kontonummer).

OBS – Den privata nyckel skall aldrig lämnas ut till någon någonsin

Att skapa en Bitcoin plånbok är enkelt och det finns lite olika alternativ. Man brukar skilja mellan en Online och Offline wallet, där den första finns på internet medan den sistnämnda existerar avskilt från internet. En offline wallet är i regel betydligt säkrare än en online wallet, framförallt om man skall förvara sina kryptovalutor under en längre tid.

Risken att bli hackad är mer eller mindre obefintlig om man använder en USB offline wallet. Vi använder och rekommenderar Ledger Nano S, därför att den är både enkel att använda och en av de säkraste på marknaden.

Bild Ledger Nano S
Ledger Nano S – USB offline wallet som man enkelt kopplar in i datorn. Stödjer både PC och Mac

Är man intresserad av en smartphone wallet så skall Trust Wallet vara bra. Vi har inte använt den själva så vi kan inte rekommendera den, men de köptes nyligen upp av Binance vilket borgar för bra kvalitet.

De flesta handelsplatser brukar erbjuda online wallets där man kan förvara sina kryptovalutor, men risken att handelsplatsen hackas är betydligt högre, speciellt om man har köpt på lite mindre handelsplatser där säkerheten inte alltid är på topp.

Vår rekommendation är att inte förvara sina kryptovalutor längre än nödvändigt på online wallet utan att flytta dem offline så snart  man har möjlighet 🙂

Slutord – Bitcoin är en revolutionerande digital valuta och vi tror att kryptovalutor och Blockchain är framtiden. Dock vill vi ändå varna om riskerna med att investera i en högrisk marknad som kryptovalutor är och investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora.

Vad tycker du om Bitcoin – ett hot mot det finansiella systemet eller vägen till ekonomisk frihet? Varför inte lämna en kommentar nedan och dela gärna artikeln i sociala medier. Tack för att du läste!

//Daniel – CryptoAddicts

Lämna ett svar